GSM Helpdesk: ''Mobiele telefoon mogelijk schadelijk voor kinderen''.

donderdag, 31 mei 2012 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: GSM Helpdesk 30 mei 2012

Auteur: Tim Wijkman

Mobiele telefoon mogelijk schadelijk voor kinderen

Is de mobiele telefoon schadelijk of niet? Wetenschappers zijn er nog niet over uit. In een uitgebreide uitzending stelt Zembla vrijdag dat mobiele telefoons vooral voor kinderen schadelijk zijn.

In Frankrijk, België, Duitsland en Engeland worden inwoners gewaarschuwd voor de mogelijke schadelijke gevolgen van het gebruik van een mobiele telefoon. In een uitgebreide uitzending zal Zembla aanstaande vrijdag om 21:20 uur op Nederland 2 ingaan op de mogelijke schadelijke gevolgen van het gebruik van een mobiele telefoon voor kinderen.

In tegenstelling tot de Franse, Belgische, Duitse en Britse overheden waarschuwt de Nederlande overheid niet voor de eventuele schadelijke gevolgen. Is een mobiele telefoon werkelijk schadelijk? Dat is de vraag die wetenschappers nu al ruim 20 jaar bezig houdt. De uitkomst van ondertussen duizenden onderzoeken heeft nog geen eenduidig resultaat opgeleverd.

In de uitzending van Zembla aanstaande vrijdag besteedt het programma vooral aandacht aan het gebruik van mobiele telefoons door kinderen. Volgens het programma zou het gebruik van mobiele telefoons vooral voor kinderen schadelijke gevolgen kunnen hebben. Om die reden mogen kinderen onder de 14 jaar geen mobiele telefoon op school gebruiken. In België, Duitsland en Groot Brittannië informeren overheden de bevolking over de mogelijke gezondheidsrisico's van mobiele telefoons en geven advies hoe de blootstelling aan straling kan worden verminderd.

De Nederlandse overheid geeft in zijn geheel geen advies over het gebruik van mobiele telefoons. Tegenover Zembla zegt professor E. Lebret van het Kennisplatform Elektromagnetische Velden dat er geen onomstotelijk bewijs is dat mobiel bellen tot schadelijke gezondheidseffecten leidt. ''Als je er zo weinig over weet, dan maak je mensen onnodig ongerust als je vanuit voorzorg actief informatie gaat verspreiden'', aldus Lebret.

Of gebruik van mobiele telefoons werkelijk schadelijk voor de gezondheid is, zal pas over vijftig tot zestig jaar duidelijk zijn. Twee kampen aan wetenschappers zijn al twintig jaar met elkaar in 'gevecht' of straling van mobiele telefoons schadelijk is of niet. Doordat ieder kamp zijn eigen onderzoeksmethodes gebruikt, is tot nu toe nog geen eenduidig antwoord gevonden op de vraag of een mobiele telefoon schadelijk is. Gezien de onduidelijkheid houden bedrijven en overheden het voorlopig op 'mogelijke gezondheidsrisico's'.

Zembla wordt aanstaande vrijdag, 1 juni 2012, om 21:20 uur uitgezonden op Nederland 2.

Voor het originele bericht zie:
www.gsmhelpdesk.nl/read.php?id=7118 .Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie