Het Parool: 'Artsen moet beter letten op elektrogevoeligheid'.

donderdag, 19 april 2012 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: Het Parool 19 april 2012

'Artsen moet beter letten op elektrogevoeligheid'

Ook mobiele telefoons produceren elektromagnetische velden.

Artsen moeten mensen die kampen met overgevoeligheid voor elektromagnetische velden, beter helpen. Ook wanneer niet kan worden bewezen dat de klachten worden veroorzaakt door magnetische straling, moeten zij meer oog hebben voor maatregelen om blootstelling eraan te voorkomen. Dat staat in een 'kennisbrief' van het Kennisplatform Elektromagnetische Velden die vanmiddag is verschenen.
Het Kennisplatform EMV is een samenwerking van het RIVM, TNO, Kema, de GGD's, het Agentschap Telecom en ZonMw.

Elektrogevoeligheid zijn de klachten die mensen ervaren als zij in de buurt komen van bronnen die elektromagnetische velden produceren. Voorbeelden van zulke velden zijn wekkerradio's, elektrische dekens, huistelefoons en mobiele telefoons. Ook kampen zij met klachten die volgens hen worden veroorzaakt door bijvoorbeeld zendmasten, omroepzenders en hoogspanningsleidingen.

De klachten die de mensen melden lopen uiteen. Voorbeelden zijn vermoeidheid, hoofd-, spier- en gewrichtspijnen, concentratieproblemen, duizeligheid, misselijkheid, hartkloppingen en slapeloosheid.

Het beperken van de blootstelling en het leren omgaan met gezondheidsklachten helpt die klachten te verminderen, staat in de kennisbrief. Volgens Ronald van der Graaf, secretaris van het Kennisplatform, is er veel miskenning en onbegrip tussen elektrogevoeligen en artsen. Aan de basis daarvan ligt dat de ervaring van elektrogevoeligen niet door wetenschap worden bevestigd. 'Sommige hulpverleners zijn bezorgd dat het beperken van blootstelling leidt tot een isolement van de elektrogevoelige persoon, een verminderde aandacht voor andere mogelijke oorzaken en het onterecht bang maken van andere mensen.' (Marc Kruyswijk)

Voor het originele artikel zie:
www.parool.nl/parool/nl/265/GEZONDHEID-WETENSCHAP/article/detail/3243209/2012/04/19/Artsen-moet-beter-letten-op-elektrogevoeligheid.dhtml ,Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie