Frequentieveiling bedreiging voor spoornetwerk.

zaterdag, 14 april 2012 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: GSM nieuws 13 april 2012

Frequentieveiling bedreiging voor spoornetwerk

De veiling van bestaande en nieuwe GSM, UMTS en LTE licenties in oktober van dit jaar vormt een bedreiging voor het GSM-R spoornetwerk. Spoorwegen in Europa hebben hun eigen GSM netwerk.

Auteur: Tim Wijkman

De Internationale Unie van Spoorwegen (IUC) is erg bezorgd over de frequentieveiling die in oktober van dit jaar in Nederland plaats gaat vinden. In Europees verband is afgesproken dat in de GSM 900 band twee blokken van 4 MHz gebruikt mogen worden door spoorbeheerders om een eigen GSM netwerk te onderhouden. Dit zogenaamde GSM-R netwerk is in heel Europa uitgerold en dekt het spoorwegennet.

Via GSM-R netwerk kunnen machinisten en verkeersleiders contact met elkaar onderhouden en zijn daarbij niet afhankelijk van bestaande commerciële GSM netwerken. Doordat in oktober al het beschikbare spectrum in de GSM 900 band wordt geveild, is de IUC bang voor interferentie met de vastgelegde GSM-R frequenties.

Wanneer de veiling in de huidige vorm doorgaat betekent dat voor spoorbeheerders dat treinen met nieuwe apparatuur uitgerust moet worden om interferentie met commerciële GSM, UMTS of LTE netwerken te voorkomen. Dit brengt een grote kostenpost mee voor de spoorsector. Via Tweede Kamerlid Arie Slob verzoekt de internationale spoorsector de ministers van van Economische Zaken en Infrastructuur om voor 15 april de voorwaarden voor de veiling te wijzigen om hoge kosten voor de spoorsector te voorkomen.

Vanaf 16 april kunnen bedrijven die geïnteresseerd zijn in spectrum in de bestaande en nieuwe frequentiebanden voor GSM, UMTS en LTE netwerken zich intekenen. Vanaf dat moment liggen de voorwaarden voor de veiling ook vast.

Voor het originele bericht zie:
www.gsmhelpdesk.nl/read.php?id=6993 .Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie