Amstelveen: Providers wanhopig op zoek naar UMTS-masten in Noord

woensdag, 21 maart 2012 - Categorie: Berichten Nederland

Providers op zoek naar UMTS-masten in Amstelveen Noord

Bron: Amstelveens Nieuwsblad - André Gerritsen 21 maart 2012

AMSTELVEEN - Diverse telecomproviders zijn meer en meer op zoek naar (geschikte locaties voor) UMTS-masten in het noorden Amstelveen om gewenste dekking te kunnen (blijven) garanderen. Dat blijkt uit overleg tussen gemeente, KPN en bewoners van de Amsterdamseweg , waar een nieuwe zendmast vorig jaar tot grote buurtprotesten leidde.

De omstreden mast achter de Amsterdamseweg aan de rand van het Amsterdamse Bos staat op steenworp afstand van woningen. Bewoners willen de mast kwijt, maar opties daartoe zijn er niet veel. De mast verrees vorig jaar als donderslag bij heldere hemel, nadat wethouder Levie (BBA) tamelijk achteloos een vergunning aan KPN had verleend.

Dekkingsprobleem
De plaatsing van de nieuwe zendmast blijkt voort te komen uit het verdwijnen van een mast op een flat aan het Goereesepad, waarmee een dekkingsprobleem ontstond voor KPN. De telecomprovider vroeg daarop vergunning aan voor een nieuwe en kreeg die ook op de gewraakte plek, waardoor KPN feitelijk niets te verwijten valt.

Niet in onze achtertuin
De omstreden antenne staat overigens op een voor KPN goede, maar niet optimale plek. Het best zou het 'dekkingsgat' in het gebied worden gedicht door een mast die zuidelijker staat: tussen de Amsterdamseweg en het Zwarte Pad (museumtramlijn), ter hoogte van Bella Donna. De bewoners van de Amsterdamseweg die de mast uit hun achtertuin willen, houden er echter het principe op na ,,niet in onze achtertuin, maar ook niet in die van een ander.”

Meedenken over geschikte locatie
Locaties in de omgeving waar de mast beter zou kunnen staan, worden nog altijd onderzocht. Paul Pennock, woordvoerder van de Amsterdamseweg-bewoners, vraagt iedereen om mee te denken voor een geschiktere locatie. ,,Anders dan afzinken in De Poel,” aldus Pennock. Een veelgehoorde optie om de mast dieper het bos in te zetten zou geen zin hebben, omdat de gewenste dekking dan niet bereikt wordt.

Krachten bundelen
Er bestaat een gerede kans dat de nieuwe mast binnenkort ook gebruikt gaat worden door T-Mobile, omdat zij vermoedelijk ook een antenne van de flat aan het Goereesepad moeten verwijderen. Andere providers hebben in het gebied een zoekopdracht uitstaan. ,,We hebben er bij de gemeente op aangedrongen om alle krachten te bundelen en verzocht om ook alle (zo nodig juridische) middelen te gebruiken om tot een zinvolle verplaatsing te komen.”

Overheid moet meewerken
Voor alle duidelijkheid vermeld Pennock dat de overheid bepaald heeft dat provincies en gemeentes mee moeten werken bij het plaatsen van GSM en UMTS antennes. ,,Daar kan ook Amstelveen niet onderuit. Dat zoiets in overleg met de bewoners of betrokkenen plaats hoort te vinden, is echter ook een feit: het Antennebureau heeft een 'voorbeeldnota' geschreven die overheden kunnen (volgens dhr. Levie) of moeten (volgens ons) hanteren. Wat de gemeente dus niet gedaan heeft,” aldus Pennock.

Vage klachten
Indien er geen oplossing wordt gevonden zeggen de bewoners een juridische procedure te gaan voeren. Pennock meldt overigens en passant dat twee omwonenden zich bij hem hebben gemeld met vage klachten. De huidige zendmast zou een elektromagnetisch veld van 3 Volt per meter uitstralen, volgens KPN ruim onder het maximum van 150V/m (61 V/m - red. Stopumts). Het Antennebureau meet regelmatig zendsterktes van antennes, maar heeft dat nog niet gedaan bij de omstreden mast.

Voor het originele bericht zie:
www.dichtbij.nl/amstelland/regionaal-nieuws/artikel/2299827/providers-op-zoek-naar-umtsmasten-in-amstelveen-noord.aspx .Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie