Culemborg: GSM- en UMTS-masten op dubieuze plaatsen

donderdag, 01 maart 2012 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: Culemborgse Courant 1 maart 2012

In Culemborg GSM- en UMTS-masten op dubieuze plaatsen

Auteur: Judith Jobse

Er is wereldwijd veel wetenschappelijk onderzoek gedaan dat aantoont dat GSM-masten en UMTS-masten schadelijk zijn voor de gezondheid (Zie Onderzoeken/ . voor een hele lijst) Waarom weten wij in Nederland zo weinig van deze onderzoeken? Heel simpel: UMTS- en GSM-frequenties én masten zijn lucratieve business. De frequenties zijn goud geld waard: zo worden de GSM-frequenties die nu voor mobiele telefonie worden gebruikt dit najaar geveild en die veiling moet minstens 80 miljoen euro opbrengen (zie bit.ly/zHbrne . ). Als je een zendmast op je grondgebied of dak plaatst kun je duizenden euro's per jaar bijverdienen.

Ondanks al het wetenschappelijk bewijs dat er is, blijft de Gezondheidsraad beweren dat straling van UMTS- en GSM-masten niet schadelijk is. Dat dat geen zuivere koffie is kun je lezen op de site bit.ly/wEa940 Het is niet voor niets dat al in 2002 meer dan 1000 artsen in Duitsland de alarmbel luidden over het effect van straling op de gezondheid in het Freiburger Appel (zie milieuziektes.nl/Pagina3.html )

Gelukkig zijn er landen die al dat wetenschappelijk onderzoek wél serieus nemen. In bijvoorbeeld Duitsland en Engeland liggen de stralingsnormen waaraan een mens blootgesteld mag worden niet alleen een stuk lager dan in Nederland, maar mogen er ook geen GSM masten, en al helemáál geen UMTSmasten die nog een stuk schadelijker zijn voor de gezondheid, in de buurt van scholen, ziekenhuizen en bejaardenhuizen staan.

Als je Culemborg langs die meetlat legt, maken ze het hier wel heel bont: pal naast basisschool de Palster staat het dak van bejaardenflat de Driestad bezaaid met GSM en UMTSmasten en staat er een GSMmast bovenop verzorgingstehuis de Kulenburg. Ook de Barbarakerk in het centrum heeft meerdere GSMmasten in het dak en bovenop een appartementencomplex in de Everwijnstraat staat een UMTSmast.

Als er zoveel controverse is rondom dit onderwerp is het op zijn minst interessant om voor jezelf te onderzoeken wat nou waar is. Dat niet altijd de juiste informatie wordt verstrekt als er grote financiële belangen in het spel zijn dat moge ondertussen ook bekend zijn, denk alleen al aan het ontstaan van de bankencrisis in 2008. Dus ik daag iedereen in Culemborg uit eens wat dieper in de materie te duiken en jezelf af te vragen of het ethisch is om kwetsbare groeperingen zoals kinderen, bejaarden en zieken aan een hoge dosis straling bloot te stellen terwijl er heel veel aanwijzingen zijn dat het schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Of voor de sceptici onder ons: dat niet bewezen kan worden dat het NIET schadelijk is voor de gezondheid.

Wil je meer weten over straling en gezondheid? Kijk dan eens op deze sites: www.stralingsrisicos.nl . , www.beperkdestraling.org . en www.stopumts.nl .

Wil je weten of je in de buurt van een GSM- of UMTSmast woont? Ga dan naar www.antennebureau.nl . en ga naar het Antenneregister. Aan de hand van je postcode of woonplaats kun je alle masten in jouw buurt opsporen.

En dan tenslotte de hamvraag: als er aanwijzingen zijn dat straling slecht zou kunnen zijn voor de volksgezondheid, wat moeten we dan met al die zendmasten doen als iedereen toch snel wil kunnen blijven internetten en goede bereikbaarheid wil houden met de mobiele telefoon? Ten eerste: zolang er niet bewezen is dat iets NIET schadelijk is, zou men het voorzorgprincipe in acht moeten nemen: de bevolking mag geen proefkonijn zijn. Epidemiologisch onderzoek in het Duitse plaatsje Nailia heeft uitgewezen dat er bij mensen die binnen 400 meter van een zendmast wonen significant meer kankergevallen zijn geconstateerd (lees het onderzoek hier: Onderzoeken/84#Naila . ). Onderzoeken in andere landen bevestigen deze conclusies. Daarom zou het voorzorgprincipe moeten gelden dat er geen zendmasten mogen worden geplaatst binnen 400 meter van woongebied, ziekenhuizen en scholen.

Mochten er mensen in Culemborg zijn die er werk van willen maken om zendmasten in Culemborg op een betere plaats te krijgen, kunnen zich melden bij Judith Jobse  judithjobse@online.nl">(judithjobse@online.nl .)

Voor het origineel zie:
www.culemborgsecourant.nl/lezersnieuws .Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie