Antenne uit een spuitbus?

woensdag, 15 februari 2012 - Categorie: Berichten Nederland

De redactie van Stopumts spreekt de vrees uit dat onderstaand artikel niet berust op een vervroegde 1 april.

Bron: Faqt 14 febr. 2012

Antenne uit een spuitbus

Auteur: Matthias Echters

Lelijke zendmasten. Slechte ontvangst in landelijke gebieden of in gebouwen. De mobiele revolutie heeft een aantal duidelijke nadelen. Een Amerikaans bedrijf denkt de oplossing te hebben gevonden voor beide problemen: een antenne uit een spuitbus.

Chamtech Enterprises heeft een antenne voor het zenden van radiosignalen uitgevonden die bestaat uit nanodeeltjes. Elk nanodeeltje versterkt het signaal en geeft het door aan het volgende. Het gevolg is een radiosignaal dat twee keer zo sterk is als van een reguliere antenne.

Chamtech presenteerde de revolutionaire nieuwe vinding tijdens een conferentie van Google. Daar werd aangetoond dat één laag spray van een halve vierkante meter op een boom een antenne oplevert die ster genoeg is om een VHF signaal bijna 20 kilometer ver te sturen.

RFID chips die met de spray worden gecoat vergroten hun bereik van 1,50 meter naar 3 kilometer. De spray werkt zelfs onder 3 meter zeewater, het signaal wordt onder water anderhalve kilometer verder opgepikt.

De vinding heeft de potentie om mobiele technologie een gigantische stap te laten maken. Door gebouwen met het materiaal te coaten is het onnodig om nog langer radiotorens te hebben. In landelijke gebieden zijn een paar bomen die een laagje spray krijgen genoeg om het signaal kilometers verderop nog op te pikken.

Chamtech is net begonnen en zal de spray met partners op de markt gaan brengen. Wanneer het in Nederland beschikbaar is, werd niet bekend gemaakt.

Voor het originele bericht zie:
www.faqt.nl/tech/antenne-uit-een-spuitbus/ .Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie