RTL 8: mobieltjes en kanker. Dr. Oz waarschuwt zijn publiek.

zondag, 05 februari 2012 - Categorie: Berichten Nederland

De televisiezender RTL 8 zond op 31 januari 2012 een aflevering uit van de Dr. Oz show onder de titel: Is your cell phone causing you brain cancer?

Dit ca 20 min. durende programma is een prima eye opener die nog weinig tot niets afweten van de uiterst serieus te nemen gezondheidsgevaren van mobiel bellen (in het bijzonder in het geval van langdurig en intensief gebruik).

Dr Oz, die tot voor kort veelvuldig te gast was in de Oprah Winfrey show, toont zich geschokt over de nieuwste onderzoekingen over de mogelijke link tussen kankertumoren en het gebruik van mobiele telefoons. Deze onderzoekingen laten namelijk zien dat regelmatige mobiele bellers 30% meer kans hebben op hersentumoren. Ook wijst hij op een onderzoeksresultaat dat mobiel bellen een toename kan veroorzaken van kanker aan de speekselklieren. Oz noemt de nieuwste vindingen alarmerend.

In de show wordt ondermeer een mobiele beller aan het woord gelaten die zo’n 20 jaar intensief zijn mobieltje heeft gebruikt en ten gevolge daarvan een kankertumor in zijn hersenen heeft ontwikkeld. De gevolgen hiervan voor hem persoonlijk en zijn gezin zijn dramatisch geweest. In de uitzending komen ook moeder en dochter aan het woord. De man zelf is 100% overtuigd van het verband van deze tumor met het mobiele bellen en wil de mensen waarschuwen. Ook wijst het slachtoffer op de verantwoordelijkheid van de industrie om een gezondheidswaarschuwing mee te leveren bij een mobieltje.

Dr Oz spreekt ook met onderzoeker Joel Moskowitz over de risico’s van mobiel bellen. Deze wetenschapper die als lid van een onderzoeksteam een overzichtsstudie heeft gedaan naar de mogelijk schadelijke gezondheidseffecten van mobiele en snoerloze (DECT-)telefoons, verklaart dat wetenschappers hebben ontdekt dat de kwalitatief beste studies naar de lange termijn effecten van mobiel bellen het duidelijkst de toegenomen risico’s op kanker laten zien.

Oz breng ook het officiële standpunt van de CTIA, de Amerikaanse organisatie die de draadloosindustrie vertegenwoordigt, naar voren, die berust op een volledige ontkenning van enige gezondheidsschade ten gevolge van draadloze apparatuur. Het wordt echter uit OZ’ programma overduidelijk dat deze overheid- en telecomvoorlichting niet op feiten, maar op industriële propaganda berust. Zelf zegt Oz te zullen gaan nadenken over zijn eigen mobiele belgedrag en dat van zijn kinderen. In het programma wordt door diverse sprekers verder nog gewezen op het voorzorgsprincipe.

Oz spreekt ook met Dr. Devra Davis, de bekende Amerikaanse onderzoekster die verbanden legt tussen giftige stoffen en kanker. Zij heeft al vaker kritische uitspraken gedaan over de relatie tussen mobiele telefonie en kanker. Op de vraag van Dr. Oz aan haar waarom we niet meer gevallen van hersenkanker bij mobiele bellers aantreffen, antwoordt zij dat het veertig jaar kan duren voordat kanker zich manifesteert. Zij vertelt dat de onderzoeksresultaten in Scandinavië, waar mobieltjes al veel langer worden gebruikt, laten zien dat het risico op kanker bij mobiele bellers daar al verdubbeld is (dwz een toename van 100%). Oz toont zich wederom geschokt.

Het programma wordt afgesloten met een vijftal praktische tips hoe mobiele bellers zichzelf kunnen beschermen tegen te veel straling. Dit programma kan (tegen een kleine vergoeding) worden bekeken via de link:
www.hebikietsgemist.nl/aflevering/89987/rtl-8/the-dr-oz-show/is-your-cell-phone-causing-you-brain-cancer-.html .Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie