Houten: 386 Handtekeningen tegen zendmast Het Meer

zaterdag, 04 februari 2012 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: De Weekkrant Trefpunt Houten 2 febr. 2012

386 Handtekeningen tegen zendmast Het Meer

Auteur: Rianne Beukelman

HOUTEN - Wel 386 bezwaarschriften zijn inmiddels op het gemeentehuis ingeleverd. Alle handtekeningenzetters zijn tegen de plaatsing van een UMTS-mast bij de inprikker van Het Meer. Ronald Verbeek richtte een actiecomité op envindt nog steeds bezwaarschriften op zijn deurmat.

Ronald Verbeek overhandigde de 386 bezwaarschriften aan wethouder Michiel van Liere.

“Het leeft enorm onder de bewoners”, vertelt Verbeek. “Als je met zoveel mensen zo’n signaal afgeeft kun je er als gemeente toch niet omheen.” Op het gemeentehuis waren ze verrast door de vele bezwaarschriften. “We zijn erg onder de indruk en nemen de zaak zeer serieus”, vertelt Melanie Remmen, woordvoerder van gemeente Houten.

Onrust

Toen de plannen voor de UMTS-mast bij de inprikker van Het Meer werden onthuld, was er direct veel onrust onder de wijkbewoners. Volgens Verbeek hadden velen het gevoel dat de plannen buiten hen om gemaakt werden. “We hadden nauwelijks inspraak. Wanneer de gemeente een wipkip wil plaatsen, kunnen bewoners kiezen wat voor één ze willen. Nu hebben we niet veel te zeggen.”

Gezondheid

Veel wijkbewoners maken zich zorgen om hun gezondheid. “De rapporten liegen er niet om”, zegt Verbeek. Hij haalt verschillende onderzoeken aan waarin naar voren komt dat de straling van de mast kan zorgen voor slapeloosheid, duizeligheid, hartritmestoornissen en zelfs een verhoogde kans op kanker.

Onderzoeken

Maar deze resultaten zijn niet bewezen werpt de gemeente, die daarin het standpunt van de Gezondheidsraad volgt. “Dat houdt in dat de onderzoeken op dit moment geen aanleiding geven om te oordelen dat masten niet in de buurt van een woonwijk mogen worden geplaatst”, legt Remmen uit. Verbeek is hier niet mee eens. “We willen geen levend experiment zijn!”

Nog een mast

Volgens hem is het plaatsen van de UMTS-mast niet enkel een probleem voor bewoners van Het Meer, maar voor alle Houtenaren. De gemeente heeft namelijk plannen voor nog een mast aan de noordwestzijde van Houten. “Gisteren was het een probleem van de Akkers, vandaag van Het Meer, morgen van Het Mos en overmorgen van de andere wijken.”

Weiland

Het actiecomité oppert het einde van het fietspad in de weilanden als alternatieve locatie voor de zendmast. Wanneer de mast enkele honderden meters naar achteren wordt geplaatst, dalen de gezondheidsrisico’s aanzienlijk en wordt de horizonvervuiling minder. De mast voorziet ook vanaf deze plek de hele wijk van snel internet.

De gemeente ziet vooralsnog geen aanleiding om een andere locatie te overwegen. Het actiecomité hoopt van harte dat de gemeente toch bereid is om de mast op een andere locatie te plaatsen. “Als de mast zo dichtbij woonhuizen geplaatst wordt, kun je niet aan de straling ontsnappen”, zegt Verbeek.

En nu?

Het is nog niet zeker of de UMTS-mast er daadwerkelijk komt. Het college van burgemeester en wethouders buigt zich eerst over de bezwaarschriften. Een bezwaarschriftencommissie, bestaande uit onafhankelijke juristen, geeft hen advies. Het advies van de bezwaarschriftencommissie wordt meegenomen in de uiteindelijke beslissing. De bezwaarmakers kunnen hier vervolgens tegen in hoger beroep gaan.

Voor het originele artikel met foto zie:
www.deweekkrant.nl/artikel/2012/februari/01/386_handtekeningen_tegen_zendmast_het_meer .Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie