Hoorn: UMTS-masten, pingen of uw gezondheid?

woensdag, 01 februari 2012 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: SP Hoorn 31 jan. 2012

UMTS-masten: pingen of uw gezondheid?

Onlangs kondigde het college van B&W aan de gaten in het mobiele netwerk te dichten. De sterke toename van het gebruik van internet op mobiele apparaten maakt dat de zogeheten UMTS-netwerken overbelast raken. Om dit te ondervangen zouden er meer UMTS-masten moeten komen. Hier kleven echter gezondheidsrisico's aan. Daarom organiseerde de gemeente Hoorn vorige week een informatiebijeenkomst over de straling die gepaard gaat met draadloze netwerken, zoals UMTS.

Geen gaten in telefonienetwerk
Deze betere dekking is, voor de duidelijkheid, niet noodzakelijk, omdat men in de gemeente zijn mobiel niet kan gebruiken om een telefoontje te plegen, maar het probleem zit hem in de toenemende gebruik voor internetdoeleinden. Het gaat hier om het up- en downloaden van foto's, mp3, filmpjes, pingen; kortom alle internetzaken die men ook thuis op pc of laptop afhandelt. Daarnaast maken ook hulpdiensten gebruik van de netwerken. Bijvoorbeeld ambulances die onderweg naar het ziekenhuis hartfilmpjes van de patiënt alvast doorsturen.

Kanttekeningen bij het ‘gatenvullen’
Zo zijn in de gemeente Hoorn verschillende plaatsen waar “gaten” vallen in deze dekking en één van die plekken is bijvoorbeeld in de Kersenboogerd bij de Volkerakweg. Nu zijn er twee mogelijkheden of een mast op een hoog gebouw neerzetten of een vrijstaande mast. Het voordeel van een mast op een hoog gebouw is dat men voldoende heeft aan een mast van, wettelijk vastgesteld, vijf meter hoog terwijl een vrijstaande mast op zichzelf al voldoende hoog moet zijn om boven alle bebouwing uit vrij uit moet kunnen zenden.

Een vrijstaande mast heeft een bouwvergunning (tegenwoordig heet dat een Omgevingsvergunning) maar een mast op een gebouw kan zonder meer geplaatst worden. Tenzij het een monument of een beschermd stads- of dorpsgezicht betreft. Daarbij dient te worden opgemerkt dat plaatsing op een gebouw uiteraard niet zonder toestemming van de eigenaar/ eigenaren van het gebouw geplaatst mag worden. Ook huurders hebben daar in veel gevallen nog een stem in. Als het om toestemming geven tot plaatsing bleek tijdens de bijeenkomst dat ook Intermaris niet staat te springen om plaatsing.

Te ruime norm voor UMTS
Dit heeft alles te maken met de al dan niet gevaarlijke straling die bij deze masten vrijkomt en de normen waaraan deze dienen te voldoen.
Wat deze straling betreft hield een spreker namens Stop-UMTS een heldere uiteenzetting over de gevaren van deze straling die deze masten veroorzaken en stelde hij de veel te ruime norm aan de kaak die bij de wet en in Europa is gesteld.
De norm >1 volt en deze is volgens hem veel te hoog en hij liet daarbij niet na ook voorbeelden te noemen die deze straling heeft met name op mensen die daar gevoelig voor zijn.

Is de Gezondheidsraad objectief?
Verschillende partijen, zoals Monet (de telecombedrijven KPN, T-Mobile en Vodafone), de gemeente Hoorn (bij monde van wethouder Ronald Louwman) en de GGD scharen zich, in tegenstelling tot de stichting Stop-UMTS achter de bevindingen van met name de Gezondheidsraad.
De stichting Stop-UMTS wantrouwt de Gezondheidsraad, omdat er volgens hen een sterke belangenverstrengeling bestaat door de samenstelling van deze raad. De stichting raadde ons als gehoor aan vooral eens hun website te bezoeken om aldaar vast te stellen hoe sterk de belangenverstrengeling is tussen de medici/wetenschappers die zitting hebben in deze raad.

Een lastig dilemma
Het moge duidelijk zijn dat er veel te doen is rondom de straling die vrijkomt bij draadloze netwerken. De vraag is, of het wel verstandig is om deze gaten te dichten, als je bedenkt dat er grote gezondheidsrisico's kleven aan deze vorm van communicatie. Willen we koste wat kost (blijven) pingen, WhatsAppen, youtuben en e-mailen, of moeten we erkennen dat er ook een grens zit aan deze vormen van mobiel vermaak?

Voor het origineel zie:
hoorn.sp.nl/bericht/80506/120131-umts_masten_pingen_of_uw_gezondheid.html .



Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie