Is gratis stadswifi dood in Nederland?

woensdag, 18 januari 2012 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: Webwereld 12 jan, 2012

Is gratis stadswifi dood in Nederland?

Auteur: Andreas Udo de Haes

Londen krijgt gratis wifi internet, maar in Amsterdam en Groningen sneuvelde stadswifi jammerlijk. Hoe zit het elders in Nederland?

Het blijft sappelen met gratis draadloos internet in steden. Provider O2 meldt dat het nog voor de zomer het Londense centrum van een wifi-netwerk voorziet voor gratis internettoegang voor bewoners en toeristen. De verwachting is echter dat na de Olympische spelen het 'gratis' er af gaat.

Heel verrassend is dat niet, want het bedrijfsmodel van gratis stadswifi blijft problematisch. Zo blijkt uit een rondgang van Webwereld. Een aantal initiatieven sneuvelden, anderen leiden een zeer kleinschalig of onzeker bestaan. Een overzicht van enkele wifi-initiatieven.
Problematisch bedrijfsmodel

In Amsterdam waren er de afgelopen jaren verschillende initiatieven, maar die zijn niet van de grond gekomen. Ook in Zoetermeer sneuvelde het project.

Een van de meest pijnlijke mislukkingen is Groningen, dat grote ambities had en miljoenen subsidie. Maar toen er zich na de gesubsidieerde start geen nieuwe partijen meldden, moest de stekker eruit. Een jaar geleden was er sprake van een mogelijke doorstart.

Hoe zit het nu? Directeur van Draadloos Groningen Robert Janz is niet bereikbaar, maar een medewerker van het Centrum voor Informatie Technologie van de Universiteit, van waaruit Draadloos Groningen wordt gecoördineerd, meldt dat ''het allemaal nog geregeld moet worden.''

Elders in Nederland gaat het iets beter. De belangrijkste factor hierbij is de explosief groeiende behoefte aan wifi van smartphonegebruikers. De doorbraak van mobiel internetten maakt het ook voor ondernemers interessant om wifi ook in de winkelstraat of park als gratis dienst aan te bieden, zeker omdat 3G-verbindingen structureel overbelast zijn. Het bedrijfsmodel van stadswifi blijft echter problematisch: veel ondernemers zijn (nog) niet te porren voor een bijdrage en zoals uit Groningen blijkt, als dan de subsidiekraan dicht gaat is het einde oefening.

Leest u verder op:
webwereld.nl/analyse/109165/is-gratis-stadswifi-dood-in-nederland-.html .Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie