KPN en SURFnet bouwen testnetwerk 4g in Utrecht.

vrijdag, 23 december 2011 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: Tweakers 22 dec. 2011

KPN en SURFnet bouwen testnetwerk 4g in Utrecht

Auteur: Arnoud Wokke

KPN en onderwijs-isp SURFnet zijn begonnen met de bouw van een 4g-netwerk op het Utrecht Science Park, het terrein van Universteit Utrecht en UMC. Het netwerk op basis van lte dient als test om te kijken of 4g het wifi-netwerk kan ontlasten.

Het lte-netwerk wordt volgend jaar in gebruik genomen, zegt SURFnet. Dat gebeurt met een of meer partners die nu nog niet bekend zijn. KPN wil met de proef ervaring opdoen met 4g in combinatie met bestaande wifi-netwerken. De proef in Utrecht komt voort uit een samenwerking tussen KPN en SURFnet, die in oktober wereldkundig werd gemaakt.

De 4g-masten moeten samenwerken met bestaande wifi-netwerken en daarbij meer dekking bieden. Daardoor kunnen studenten ook verder werken buiten de gebouwen. Ook moet 4g de taak van wifi deels overnemen. Daarbij moeten gebruikers zo veel mogelijk naadloos kunnen schakelen tussen wifi en 4g. Het is nog onduidelijk hoe dat technisch wordt uitgevoerd. Het lte-netwerk wordt gebouwd op basis van de 2,6GHz-frequentie. KPN verkreeg een licentie daarvoor bij de frequentieveiling van het afgelopen voorjaar.

Lte is een mobiele netwerktechnologie die veel hogere snelheden biedt dan nu gebruikelijk, maar hoewel de techniek in bijvoorbeeld de Verenigde Staten al in de praktijk wordt gebruikt, is in Nederland nog geen lte-netwerk van de grond gekomen. Wel zijn er tests uitgevoerd.

Voor het originele bericht zie:
tweakers.net/nieuws/78952/kpn-en-surfnet-bouwen-testnetwerk-4g-in-utrecht.html .

Zie ook:
webwereld.nl/nieuws/108988/utrecht-science-park-krijgt-als-eerste-4g-netwerk.html .Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie