Barneveld: Uitslag gezondheidsenquête bewoners AMERSFOORT-NOORD.

zaterdag, 10 december 2011 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: Barneveldse Courant 8 dec. 2011

UITSLAG GEZONDHEIDSENQUETE BEWONERS AMERSFOORT-NOORD

Auteurs: R.Bakker, v. Velzen, de Vries, Verhagen, v.Mil

Aanhoudende gezondheidsklachten waren de aanleiding voor bewonersorganisaties en bewoners om een woon/gezondheidsenquête te houden in Kattenbroek onder 400 bewoners van 18 jaar en ouder.
Gevraagd is onder andere naar woon- en leefomstandigheden, werk, vrije tijd, waar vrije tijd wordt doorgebracht, woonduur in huidige woning, on/veiligheid, overlast ervaren van verkeer, geluid of stank en gezondheidsklachten.
Opvallend is dat van de bewoners die sinds 2006 of eerder in de wijk wonen: 28,2% dagelijks of min. 3xp/week 3 tot 14 specifieke gezondheidsklachten gemeld hebben.
Deze bewoners krijgen naast algemene publicatie in media, individuele informatie.

Cijfers Kattenbroek (2011) 400 inw. vs. Cijfers Nederland per 1000 inw. inwoners(2007)

Duizeligheid 8,7 % 2,3 %
Migraine of ernstige hoofdpijn 18,8 % 11,5 %
Slaapproblemen 16,8 % 10,7 %
Concentratieproblemen 10,2 % cijfers niet bekend of
Vergeetachtigheid 12 % onvolledig
Tintelend gevoel vingers 12 % nooit onderzoek naar
Bromtoon/gezoem in de oren 16,3 % gedaan
Brandend gevoel rug/huid 5,3 % geen cijfers
Pijn in spieren en gewrichten 29 % 20,2 %
Buikpijn, diarree 8,1 % 2,6 %
Gevoelig voor infecties 11,7 % geen cijfers
Moeheid 32,8 % 12,5 %
Hartkloppingen/hartritmestoornissen 13,2 % 1,2 %

Bron: CBS/NIVEL/IQ-HEALTH

Genoemde gezondheidsklachten worden in diverse onderzoeken en literatuur beschreven, voorkomend bij mensen die in de directe omgeving van basisstations van zendmasten wonen en kunnen ingrijpende gevolgen voor de gezondheid hebben. Zendmasten voor GSM,UMTS en nieuw LTE, zijn vanaf 1996 tot heden geplaatst om te voorzien in mobiele telefonie en draadloze netwerken ( Wifi, Fon etc.)
Alle apparatuur die u gebruikt, zonder dat er een kabel/snoer met stekker in het stopcontact gaat, werkt doordat er via de lucht elektromagnetische golven oitgezonden worden.

Deze elektromagnetische velden werken via de stroom van zendmasten. Bij frequenties (onzichtbare) elektromagnetische velden in de lucht, wordt er gesproken van straling. Het almaar toenemend stroomverbruik is zichtbaar aan het toenemend aantal elektriciteitskasten- en huisjes. In het woongebied waar de enquête is gehouden staan nu een twintigtal zendmasten op woongebouwen aan het Avontuur, Pastorielaan en winkelcentrum Emiclaer. Hiervoor hebben providers 10-jarige contracten met verhuurders van wooncomplexen afgesloten en verdienen hier jaarlijks veel geld mee.

Woningcorporaties zeggen nu geen nieuwe contracten meer af te sluiten ivm weerstand en gezondheidsklachten van bewoners, maar vaak lopen deze contracten stilzwijgend door en kan er tijdens de contractduur van alles bij- en aan gehangen worden. Gemeentes worden geïnstrueerd door het antennebureau en is belanghebbende van de operators en andersom en het vergunningenstelsel is versoepeld. Volgens de regelgeving zijn gemeentes en operators wel verplicht om plaatsing kenbaar te maken in huis- aan huisbladen ( wordt meestal onherkenbaar gemeld als reclamezuil of vakwerkmast etc.)

Bij vergunningsvrije masten moet de bewoners om toestemming gevraagd worden via een instemmingprocedure, waarbij iedere bewoner individueel benaderd moet worden! Als meer dan 50 % van de bewoners tegen is, komt er geen zendmast. Gezondheidsorganisaties adviseren om zendmasten niet binnen 400 meter van woningen of scholen te plaatsen
Uit onderzoek is gebleken dat blootstelling onder 2 V/M mensen geen gezondheidsklachten ontwikkelen (Dit geldt niet voor alle mensen- red. stopumts). Bij overgevoeligheid voor elektromagnetische straling, limieten niet hoger dan 0,6 V/M, adviseren woonbiologen.

Door de overheid en gezondheidsraad gehanteerde blootstellinglimieten zijn 50 V/M en 60 V/M , de hoogste ter wereld.
Officiële instanties en telecombedrijven verwijzen altijd naar deze limieten! Nederlands onderzoek (1998) waar geen gezondheidsklachten uit kwamen is gebaseerd op een 40 tal masten er staan er nu 35.000.

De gemeente Amersfoort adviseert bewoners nu die deze klachten hebben, dit te melden bij de GGD Midden-Nederland, Afdeling Medische Milieukunde 030- 6305480/ mmk@ggdmn.nl ., graag ook een CC aan ons infogroep@gmail.com .

collegerama.tudelft.nl/mediasite/SilverlightPlayer/cDefault.aspx?peid=bb4f9142b45549baa4526cf725b65a431dStudium Generale .

Voor het originele artikel zie:
www.barneveldsekrant.nl/_incs/uitslag_gezondheidsenquete_bewoners_amersfoortnoord_20228440.html .



Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie