''Elk zichzelf respecterend Nederlands huishouden heeft een draadloze internetverbinding''.
zondag, 27 november 2011 - Categorie: Berichten Nederland
Gerelateerde berichten:
Artikelen/3346
Verhalen/3874
Verhalen/4833
Verhalen/5114
Verhalen/5894
Berichten%20Internationaal/5040
Berichten%20Internationaal/6245 .
enz. enz.
Bron: De Pers 24 nov. 2011
Nederland moet het slot er af halen: Gratis Wifi voor iedereen
Auteur: Julien Althuisius
Door hoge prijzen en datalimieten op mobiel internet zitten we te springen om gratis wifi.
In elk Europees land dat er een beetje toe doet word je bedolven onder gratis wifi-netwerken. Van het Estse Tallinn tot het Spaanse Cádiz – nota bene de oudste stad van Europa – moet je je best doen om een plekje zonder gratis draadloos internet te vinden. Wil je in Nederland even kosteloos een mailtje versturen of een Twit-pic uploaden, dan bevind je je al gauw tussen de kunstleren banken van McDonald’s, de grill-lucht van Burger King of het quasi-intellectuele geklets in de Starbucks.
En we hebben het nodig: snel, gratis, internet. Nu blijkt dat 3G in Nederland ongeveer net zo vaak niet werkt als wel, de telecomproviders woekerprijzen vragen voor bescheiden datalimieten en zo ongeveer iedereen een smartphone of tablet heeft, is er meer behoefte aan gratis wifi dan ooit.
Het is er alleen nauwelijks. Natuurlijk; zo ongeveer elk zichzelf respecterend Nederlands huishouden heeft een draadloze internetverbinding. Maar elk zichzelf respecterend Nederlands huishouden heeft daar ook wijselijk een slotje op gegooid. De Nederlandse gemeenten die wel gratis wifi faciliteren zijn schaars. Rotterdam heeft met ‘Rotterdam Draadloos’ zo ongeveer de hele binnenstad voorzien van een gratis draadloos netwerk. Prachtig initiatief, goed verhaal. Alleen, het netwerk is voor bedrijven en organisaties. Consumenten kunnen alleen van de websites www.rotterdam.nl en www.9292ov.nl gebruikmaken.
Mislukt
De gemeente Groningen gaf twee jaar geleden het startschot voor de ontwikkeling van Draadloos Groningen. Begin dit jaar had de hele stad Groningen, inclusief Hoogkerk, moeten beschikken over draadloos internet. Van die goede bedoelingen is nog maar weinig over. Eind vorig jaar ging de stekker uit het project. Nu ligt er wel een infrastructuur, maar verder gebeurt er niet zoveel. Initiatiefnemers kunnen zich melden bij het loket. ‘Wij als gemeente doen daar niets meer in. Het ging niet zo als wij hadden bedacht’, aldus Eddy Beuker namens de gemeente Groningen.
Dat het allemaal wel kan, bewijst niet Groningen, Utrecht, Rotterdam of Amsterdam, maar Heerlen. In februari vorig jaar werd daar gestart met een proef met gratis draadloos internet in het centrum van de Limburgse gemeente.
En dat werkt. ‘Het gaat goed’, zegt Fer Franssen, directeur van Heerlen Live. ‘Het is heel leuk om te ervaren dat we dagelijks bijna 2.500 gebruikers hebben.’ De gemeente financierde de pilot; de investering in het netwerk bedroeg ongeveer 200.000 euro. Gebruikers kunnen zonder zichzelf kenbaar te maken op het netwerk. ‘Ze moeten bij de eerste keer inloggen alleen wel een disclaimer accepteren, omdat wij het MAC-adres wel moeten registreren.’ Franssen heeft er vertrouwen in dat de proef een vervolg krijgt, maar is daarbij wel afhankelijk van financiering van een derde partij.
Oplossing
Alle respect voor Heerlen, maar het is wel Heerlen. Dat de grote steden nog niet massaal gratis wifi aanbieden aan hun inwoners en miljoenen toeristen is op zijn vriendelijkst gezegd een beetje vreemd. Zelfs op Schiphol moet je na een uurtje de tijd doden op Facebook betalen voor de verbinding.
Dat Nederland wel wat beter naar landen als Estland mag kijken, vindt ook Erik Fledderus, hoogleraar draadloze communicatie aan de TU Eindhoven en werkzaam bij onderzoeksinstituut TNO. ‘In Nederland zijn er wel wat pogingen geweest, maar die zijn dan eerder door bewoners dan door de steden zelf opgezet.’ Fledderus vindt dat gemeenten een mooie kans laten liggen. ‘Je zou een deel van het wifi kunnen gebruiken voor gemeentediensten en het is ook een mooie kans voor toeristen, gezien de hoge tarieven die zij moeten betalen voor mobiel internet.’ De hoogleraar vindt dat gemeenten moeten samenwerken met hun inwoners. ‘Je zou als gemeente tegen je burger moeten zeggen: u stelt uw router deels beschikbaar voor ons netwerk en in ruil daarvoor krijgt u 10 euro korting op uw gemeentebelastingen.’
Ed Achterberg van het onderzoeksbureau Telecompaper noemt een soortgelijk initiatief. ‘In Engeland heb je de provider BT die samenwerkt met FON’. FON houdt het volgende in: jij koopt een modem bij FON. Die modem heeft een privaat deel en een publiek deel. Het private deel is jouw eigen wifi-netwerk thuis. Van het publieke deel kan iedereen gebruikmaken die ook bij FON is aangesloten. ‘In België heeft FON al een deal gemaakt met Belgacom,’ aldus Achterberg, ‘in Nederland gaan we dat ook zien.’
Nou vooruit, dan. Maar wel snel een beetje.
Voor het originele artikel zie:
www.depers.nl/binnenland/612651/Wij-willen-wifi.html .
Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie