Aaronia Spectran HF wordt slecht beoordeeld

zondag, 09 oktober 2005 - Categorie: Berichten Nederland

Aaronia Spectran HF wordt slecht beoordeeld

In de Nieuwsbrief van september 2005 van de Werkgroep Elektrische Overgevoeligheid (WEO) staat een bespreking van de Aaronia Spectran HF 4060. De conclusie is, dat dit apparaat geen pulserende hoogfrequente velden aankan. De straling van een DECT basisstation wordt pas op enkele meters afstand ontdekt. De straling van een WLAN access point is helemaal niet te vinden, zelfs niet op centimeters afstand, maar wel te horen.

Een mobiele telefoon is met de HF 4060 eveneens niet op te sporen, maar wel te horen. ''Ook de suggestie om een mobieltje op enkele meters afstand te houden helpt niet, het display van de Spectran blijft leeg op een enkele gelukstreffer na'', schrijft elektrotechnicus Johan de Ruijter. Hij concludeert: ''het is een exotisch duur apparaat gezien de werkelijke mogelijkheden die het biedt.''

Ook elders krijgt de Aaronia Spectran serie veel kritiek. Ing. Charles Claessens die eerder andere meetapparaten testte (zie de verslagen in Het Bitje): ''De meters deugen van geen kanten.'' Claessens heeft de Aaronia HF Detektor II (met de lampjes) destijds wel positief beoordeeld. Over de nieuwe detector van Sensory Perspective zegt hij, dat hij niet bruikbaar is voor mensen die reeds 'elektrogevoelig' zijn.

Ondanks de kritiek is elk apparaat beter dan geen meetapparaat. Het is belangrijk je te realiseren dat elk apparaat zijn eigen karakter heeft. Met een GigaHertz is de plek van een DECT bijvoorbeeld goed te bepalen, wat met een Aaronia HF Detektor II lastiger is en met een Spectran blijkbaar onmogelijk. Met een Sensory Perspectives kan het wel, maar het geluid reageert pas op relatief korte afstand van de DECT.

Bron:
www.electroallergie.org/Nieuwsbrief%2011%20Deskpdf.pdf pag. 18Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie