Mobielcontract onder dwang.
maandag, 14 november 2011 - Categorie: Berichten Nederland
Bron: Spits 14 nov. 2011
Mobielcontract onder dwang
Kwetsbare jongeren worden door criminele bendes gedwongen vijf tot tien telefoonabonnementen per dag af te sluiten. Om dit te voorkomen moet er een register komen waarin staat hoeveel telefoonabonnementen iemand al heeft en of die persoon deze wel kan betalen. Advocaat Menachem de Jonge, die alleen al dit jaar zestig zaken behandelde van slachtoffers van deze praktijken, doet daartoe een oproep aan de politiek.
Zo’n register is volgens hem de belangrijkste manier om tegen te gaan dat jongeren door criminelen worden gedwongen tientallen telefoonabonnementen af te sluiten. De splinternieuwe, dure bijbehorende telefoon moeten de slachtoffers meteen inleveren, en vervolgens wordt dan op hun kosten voor duizenden euro’s gebeld naar seks- en andere betaallijnen van vaak dezelfde criminelen.
Volgens De Jonge gaat het om een ernstig probleem waarvoor in Den Haag en bij de politie veel te weinig oog is. „Het gaat vaak om kwetsbare jongeren met zaken als autisme of adhd, die makkelijker te beïnvloeden zijn en in enorme financiële problemen komen’’, stelt hij.
Bewijslast
De politie doet nauwelijks iets aan deze criminaliteit. Die vindt de bewijslast moeilijk en het ook met name een probleem van de telefoonbedrijven, zegt De Jonge. Maar ook die laatsten kiezen er volgens hem voor hun kop in het zand te steken. „Die zijn er immers om telefoons te verkopen.’’
Telefoonbedrijf Vodafone bestrijdt dat. Sinds vorig jaar worden verkopers extra getraind zodat ze een klant kunnen herkennen die niet vrijwillig een contract afsluit. Het aantal fraudegevallen is volgens Vodafone in de eerste helft van dit jaar zo gedaald met 70 procent naar 104 gevallen. „Dit soort criminaliteit is ook echt niet in ons belang, vorig jaar heeft het ons ruim 80.000 euro gekost’’, zegt een woordvoerder.
Bendes
De Jonge ziet vooralsnog geen daling. Hij wil dat de politiek de deur helemaal sluit voor de bendes. Het kopen van een telefoon is volgens de advocaat eigenlijk hetzelfde als het afsluiten van een lening. En het zou ook zodanig behandeld moeten worden, dus met een check of iemand wel een inkomen heeft. Zeker omdat het gaat om telefoons van 1200, 1500 euro die terugbetaald moeten worden via een één- of tweejarig abonnement. ,,Met zo’n register zien telefoonbedrijven dan meteen dat het nooit kan kloppen als iemand zonder inkomen meer dan een abonnement wil afsluiten, of sowieso meer dan een of twee abonnementen afsluit. Als je een lening wil van 800 euro word je ook helemaal doorgelicht, waarom hier niet bij?’’ Ook bij de rechter staan de slachtoffers dan steviger, want het is nu lang niet altijd het geval dat de jongeren zo’n zaak winnen, stelt hij.
Voor het originele bericht zie:
www.spitsnieuws.nl/archives/binnenland/2011/11/mobielcontract-onder-dwang .
Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie