''Het mobiele dataverkeer neemt een astronomische omvang aan''. Gezondheidsschade eveneens?
woensdag, 02 november 2011 - Categorie: Berichten Nederland
Bron: Bits & Chips 28 okt. 2011
Draadloos, de hype voorbij
Auteur: Aad Vredenbregt
Nog geen acht jaar geleden liet onze aannemer bij de verbouwing van ons huis overal draden trekken: voor de geluidsboxen, modemaansluitingen en vaste telefoon door het hele huis. Inmiddels liggen al die kabels er werkeloos bij.
Draadloos is niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Vooral door gebruik van een smartphone, via het mobiele-telefoonnetwerk van en naar de server, of met een laptop met Wifi, met een draadloze router via internet. De in de hedendaagse smartphone geïntegreerde sensoren (GPS, camera, microfoon, touch-interface, bewegingssensor) bieden veel bijzondere mogelijkheden en zorgen ervoor dat ik tegenwoordig vooral het mobiele netwerk gebruik. En naast mij zijn er wereldwijd nog vijf miljard abonnementen voor mobiel dataverkeer actief. Bij elkaar is ons volume aan mobiel dataverkeer inmiddels groter dan het verkeer gegenereerd door gesprekken via diezelfde smartphone. Volkomen draadloos.
Ruim een op de drie internetters heeft toegang tot het web via mobiele apparatuur. Het mobiele dataverkeer neemt een astronomische omvang aan. Consumenten gebruiken de mobiele dataverbindingen op hun telefoons en tabletcomputers vooral om video te kijken en spelletjes te spelen, te winkelen en actief te zijn op sociale netwerken. Bijna veertig procent van al het mobiele dataverkeer wordt gegenereerd door videosites als Youtube.
Maar ook het zakelijk gebruik van mobiel dataverkeer neemt een vlucht. De moderne apparatuur ten behoeve van verkeersdiensten communiceert via het mobiele netwerk. Denk aan de matrixborden boven de weg, verkeersdetectiesystemen en flitspalen. Ook het industriële M2M-concept zorgt voor toenemend dataverkeer. Daarnaast tuigen veel bedrijven een mobiele infrastructuur op, waarmee steeds meer werknemers via mobiele applicaties werken en/of inloggen op bedrijfsapplicaties. Zo zijn steeds meer chauffeurs en andere mobiele medewerkers vandaag de dag volledig aangesloten op het logistieke proces. Daarmee geschiedt de planning, het bijwerken van klant- en orderinformatie en de urenregistratie zo snel en efficiënt mogelijk.
Veel contentproviders en applicatieontwikkelaars werken in hoog tempo toepassingen uit voor mobiele consumptie. Ook Google wil de slag niet missen en heeft al enorm veel mobiele toepassingen gelanceerd, inclusief een eigen mobiel besturingssysteem: Android. Technologiebedrijf Cisco voorspelt dat in 2015 het mobiele dataverkeer 26 keer zo groot is als in 2010. Deze enorme toename schrijft het toe aan audio-, tv- en video-streaming, P2P-delen van files, Voip, apps en toegang tot het web. In 2015 zullen er wereldwijd alleen al drie miljard minuten video per maand worden bekeken, aldus Cisco.
De providers zien de bui al hangen. Er moeten enorme uitbreidingen komen in het netwerk. Sneller en breder, is de vraag van de gebruiker. Daarnaast zullen ze hun verdienmodellen moeten aanpassen. Vanaf dit jaar zullen de mobiele abonnementen met internet geen onbeperkt internet meer bevatten maar gelden er datalimieten. Consumenten moeten zich realiseren dat mobiel dataverkeer flinke prijsstijgingen zal kennen. Onze verslaving gaat ons geld kosten. En met nieuwere, snellere netwerken zal hetzelfde gebeuren als met nieuw asfalt: ze trekken nog meer verkeer aan.
Deze ontwikkelingen zijn niet meer te stuiten en zijn de status van hype voorbij. De eerste UMTS-veiling vond al meer dan tien jaar geleden plaats en het eerste draadloze telefoonnetwerk voor in de auto in Nederland werd al meer dan dertig jaar geleden in gebruik genomen. Dat realiseert mijn aannemer zich vandaag de dag ook: die heeft tegenwoordig standaard draadloze domoticatoepassingen in zijn arsenaal.
Voor het origineel zie:
www.bits-chips.nl/nieuws/bekijk/artikel/draadloos-de-hype-voorbij.html .
Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie