Bronckhorst: Niet ''onomstotelijk'' bewezen. Wel aangetoond?

maandag, 31 oktober 2011 - Categorie: Berichten Nederland

Gerelateerde artikelen:
Berichten%20Internationaal/4443
Onderzoeken/5921
Berichten%20Internationaal/4492

Bron: De Gelderlander 29 okt. 2011

'Straling blijft binnen norm'

HENGELO - Door meer antennes te plaatsen voor mobiele netwerken, blijft de straling binnen de norm die de Gezondheidsraad stelt.

Dat zegt de gemeente Bronckhorst.

Burgemeester en wethouders van Bronckhorst stellen de gemeenteraad voor de 250 meter grens die nu nog van kracht is, te verlagen naar honderd meter.

Dat wil zeggen dat vrijstaande antennemasten straks tot op honderd meter van een woning in het buitengebied geplaatst mogen worden.

In het buitengebied van de gemeente Bronckhorst is de ontvangst van mobiele telefonie slecht. Ook voor andere mobiele diensten zijn er nogal wat witte vlekken. Dat blijkt uit een inventarisatie van dorpsbelangenorganisaties in de gemeente.

Oorzaak hiervan is de zonering van de gebieden waar de telefoniemasten mogen staan. In het verleden heeft de gemeente besloten het plaatsen van antennemasten in het buitengebied te verbieden als deze minder dan 250 meter van een woning verwijderd zijn.

Uit onderzoek is gebleken dat straling afkomstig van antennemasten tussen de 50 en 250 meter het sterkst is. Dat erkennen providers zelf ook. Na 250 meter zou de straling sterk afnemen.

De gemeente Bronckhorst wil nu vanwege de witte vlekken toestaan dat er tot honderd meter van een woning masten gebouwd mogen worden. Niet alleen particulieren klagen over een slechte ontvangst maar ook hulpverleners zijn regelmatig slecht bereikbaar.

Omdat er volgens Bronckhorst nog steeds geen onomstotelijke wetenschappelijke onderzoeken uitwijzen dat er gevaar voor de volksgezondheid is als iemand op kortere afstand van een antennemast woont, wordt nu de honderd meter grens voorgesteld. Andere reden is dat ook dan de straling binnen de wettelijke norm blijft.

Voor het originele artikel zie:
www.gelderlander.nl/voorpagina/achterhoek/9768343/Straling-blijft-binnen-norm.ece?formmode=thanx&postingId=9770795 ,Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie