Hoofddorp: Politieke partij HAP “Belang volksgezondheid staat altijd voorop”.

zaterdag, 29 oktober 2011 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: HAP 25 opkt. 2011

HAP: “Belang volksgezondheid staat altijd voorop”

Opnieuw onrust over UMTS-mast in Getsewoud

Hoofddorp (dinsdag 25-10-2011) Gisteren (maandag 24-10-2011) werd bekend dat KPN opnieuw een poging doet om een UMTS-installatie te plaatsen bij de rotonde Laan van Berlioz/Componistenweg in Getsewoud-Zuid. Het bedrijf deed daar in 2005 een eerdere poging toe.

Het toenmalige college van B&W trad op dringend verzoek van de gemeenteraad in overleg met KPN om een andere locatie te vinden, hetzelfde gebeurde met een door KPN geplande UMTS-installatie in Zwaanshoek. Dat leidde er uiteindelijk toe dat KPN afzag van beide locaties. Ondanks dit succes, verklaarde de gemeenteraad het dossier UMTS-installaties als politiek gevoelig. Ondanks dat er geen juridische mogelijkheid is om het plaatsen van UMTS-installaties tegen te gaan, kreeg het college de opdracht om er in goed overleg met de telefoonproviders voor te zorgen dat er zo min mogelijk installaties worden neergezet in de buurt van woningen, scholen, kinderdagverblijven en andere gebouwen waar mensen langdurig verblijven.“Voor HAP staat het belang van de volksgezondheid altijd voorop”, zegt HAP-fractievoorzitter Marjolein Steffens. “En dan gaat het niet alleen om de mogelijke effecten van straling; ook de maatschappelijke onrust die rondom plaatsing van UMTS-masten altijd ontstaat, heeft effecten op de het welbevinden van mensen.”

Rechtbank
KPN verwacht dat deze maatschappelijke onrust zal uitblijven en dat UMTS-masten in of vlakbij een woonwijk tegenwoordig wel geaccepteerd zullen worden. Maar een kort onderzoek door de wijkraad Getsewoud laat zien dat dit een valse verwachting is. “Mijn fractie is blij met de snelle actie van de wijkraad. Dat toont opnieuw aan dat maatschappelijke onrust ook vandaag de dag nog een rol speelt bij de plaatsing van UMTS-masten. Wat HAP betreft is er dan ook niets veranderd. Het is jammer dat het college van B&W en KPN nu tegenover elkaar in de rechtbank komen te staan. Want KPN heeft in het verleden bewezen dat het rekening wil houden met de belangen van inwoners. Wat ons betreft doen het college en KPN samen een nieuwe poging om toch een betere locatie te vinden. Dat is in 2005 gelukt en moet nu ook kunnen lukken. Zolang het nog steeds niet duidelijk is wat de effecten van UMTS-straling zijn is dat wat HAP betreft buiten de woongebieden en ver van scholen en kinderdagverblijven”, aldus Steffens.

Voor het originele bericht zie:
www.hap-haarlemmermeer.nl/opnieuw_onrust_over_umts-mast_in_getsewoud.html .Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie