Amstelveen: Plaatsing van de zendmast is een klus voor de Ombudsman.

woensdag, 26 oktober 2011 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: Het weekblad 25 okt 2011

Plaatsing van de zendmast is een klus voor de Ombudsman

Auteur: Johan Th. Bos

De verontruste omwonenden van de plotseling geplaatste zendmast van KPN in het Amsterdamse Bos laten het er niet bij zitten. Zij vrezen voor gezondheidsschade en waardedaling van hun huizen. De antwoorden van wethouder Levie op vragen van raadsleden erover kenmerkten volgens hen de strategie van een ‘stiekeme gemeente’, die naliet tijdig de betrokkenen te informeren.

Paul Pennock: “Er wordt een spelletje gespeeld”

“Er wordt een spelletje gespeeld,” zegt Paul Pennock. Hij woont aan de Amsterdamseweg 471 en kreeg nietsvermoedend de zendmast bijna in zijn achtertuin. Pennock is initiatiefnemer voor de actie daartegen. Namens ongeveer honderd gezinnen in de omgeving dient advocaat Maurice Frantzen in Ouderkerk alsnog een bezwaarschrift in tegen de vergunning voor plaatsing en de ontheffing van het bestemmingsplan.

Die omwonenden zijn kwaad, omdat de gemeente hen niet van tevoren heeft geïnformeerd. “Voor alles en nog wat krijg je een brief in de bus. Toen de bushalte hier werd verplaatst, bijvoorbeeld, en toen de Amsterdamseweg voor werkzaamheden werd afgesloten. Met excuses voor de overlast. Maar over zoiets ingrijpends als een zendmast in je achtertuin, met alle daaraan verbonden risico’s, wordt alleen via internet gecommuniceerd, omdat Amstelveen zegt papierloos te willen werken. Maar papierloos betekent blijkbaar rechteloos voor de burgers. Heel wat oudere mensen in de buurt hebben niet eens internet. Dit is onbehoorlijk bestuur en werk voor de Ombudsman.”

Advocaat Frantzen, gespecialiseerd in bestuursrecht, meent dat door de schamele informatie en ontbreken van een publicatie van de vergunningaanvraag in lokale kranten, de vergunning op onrechtmatige wijze tot stand kwam. Pennock verwacht dat een planschadeprocedure de gemeente meer kost dan verplaatsing van de mast naar een verder in het bos gelegen locatie. Dat de huizen nu minder waard worden staat voor hem vast. “Onroerend goed onder een zendmast moeilijk verkoopbaar.
Een stel dat hier verderop al bijna een huis had gekocht, zag de mast staan, constateerde dat die er eerst niet stond en zei tegen de makelaar:. ‘We doen het toch maar niet.’

Volgens een raadsmotie moet zo’n mast vierhonderd meter van bebouwing blijven. KPN wilde hem trouwens bij het Wagener stadion, niet waar hij nu staat.” Behalve waardedaling van onroerend goed speelt bij de omwonenden vrees voor gezondheidsklachten door straling een belangrijke rol. Pennock: “Levie vertelde de raad dat die zich vasthoudt aan het op enkele onderzoeken gebaseerde landelijke beleid. Maar er zijn ook heel andere onderzoeken, waaruit bleek dat wonen in die straling allerminst gezond is.”

Voor het originele bericht zie:
www.deweekkrant.nl/pages.php?page=1991037 .



Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie