Continu leven met umts-stralingsgevaar

woensdag, 28 september 2011 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: Reformatorisch Dagblad 28 sept. 2011

Continu leven met umts-stralingsgevaar

Auteur: Bonnie Okkema

MEGEN – Karin van Loon (38) uit het Brabantse Megen lijdt aan elektro­hypersensitiviteit (ehs). Als gevolg van extreme gevoeligheid voor umts-straling heeft ze brandwonden op haar rug. „Ik ga dit niet overleven. Ik moet hier weg.”

Het kerkbestuur heeft de umts-mast aan de toren van de Servatiuskerk in Megen, vlak bij het ouderlijk huis van Van Loon, begin deze maand uitgeschakeld, maar vorige week kreeg ze toch weer last. „Opnieuw verbrandings­verschijnselen. Het ziet weer rood. Dat komt omdat het bereik van de mast in Haren is vergroot. Kun je nagaan wat ze daar over zich heen krijgen.”

De lichamelijke schade is nog niet zo groot als op 2 september. „De straling raakte toen ont­regeld. Ze hoort begrensd te zijn, maar door een atmos­ferische storing werd de straling juist extra sterk. De blaren stonden op m’n rug. Mijn moeder heeft ruim drie uur aan de lijn gehangen met KPN. Maar pas na meer dan zes uur is de mast uitgeschakeld. Door het kerkbestuur. KPN wilde pas na het weekeinde langs­komen.”

De metingen die KPN vorige week maandag wilde verrichten, gingen niet door. „Ze wilden komen experimenteren, maar de kerk wilde de deur niet opendoen. Nu kan de kerk nog bij de schakelaar. Ik vrees dat die in de toekomst achter slot en grendel zal worden gezet.”

De pijn is sindsdien niet meer weggegaan. Vroeger woog Van Loon –ze studeerde cum laude af in de farmacie– 60 kilo, nu nog maar 48. Al twaalf jaar is ze onder behandeling voor maag-, lever- en darmklachten. Dat ook deze kwalen veroorzaakt worden door straling, weet ze pas sinds april. Sinds 2006 woont ze weer bij haar ouders in Megen. Aanvankelijk om bij te tanken vanwege haar chronische ziekte. „In eerste instantie ging ik thuis vooruit, maar begin 2009 verslechterde mijn toestand enorm. Toen werden die masten hier in de omgeving geplaatst.”

Inmiddels is er zo veel lichamelijke schade dat Van Loon vrijwel geen weerstand meer heeft, zegt ze. „Ik ben op. Nu heb ik er allerlei infectieziekten bij.”

Wat Van Loon steekt, is dat er wordt gedaan alsof haar ziekte uniek is. „Dat is beslist niet zo. In Megen is er nog iemand en in Nederland zijn er meer mensen die last van straling hebben. In Amerika zijn er speciale dorpen voor mensen als ik, in Frankrijk is er een aparte camping. In Nederland zijn er 27 gezinnen die willen vluchten naar zo’n ‘witte vlek’, maar die is er niet. Overal worden masten geplaatst. Het is een economisch verhaal. De overheid verkoopt licenties voor de masten.”

Volgens Van Loon zijn er inmiddels meer dan 500 onderzoeken, waarvan alleen al 50 het laatste jaar, die wijzen op de gevaren van straling. „De Raad van Europa heeft op 16 mei bepaald dat de straling omlaag moet en dat landen ook plaats moeten bieden aan mensen die er niet tegen kunnen.”

Van Loon slaapt en leeft in een speciale klamboe, een metalen tent. Onder de vloer ligt een metalen plaat. De wanden van de woning zijn beschilderd met koolstofhoudende verf, waar roetdeeltjes doorheen zijn gemengd. Die zorgen ervoor dat de straling wordt teruggekaatst, legt Hugo Schooneveld van de Stichting EHS uit.

De parochie pastorale eenheid Berghem, waar de Servatiuskerk onder valt, heeft een contract afgesloten voor de plaatsing van een tweede mast. Wethouder Hoeksema liet de vader van Van Loon, die een petitie met bijna 200 handtekeningen tegen de plaatsing heeft aangeboden, weten dat hij advies gaat vragen aan de GGD. Van Loon: „De mensen van het kerkbestuur hebben mijn brandwonden gezien. Als je dan niks doet, ben je strafbaar. Ook KPN heeft in het contract staan dat het bij calami­teiten meteen zal reageren.”

Het telecombedrijf laat in een schriftelijke reactie weten dat het „medeleven heeft betuigd aan deze om­wonende en ook uitleg heeft gegeven over de werking van de antenne en de maatschappelijke functie van de antenne.”

Om tot een goede beoordeling van de situatie te komen, heeft KPN vorige week maandag geprobeerd metingen te verrichten bij de kerk in Megen, maar „helaas is hier geen mede­werking voor verleend door het kerkbestuur”, aldus KPN.

Het telecombedrijf is „in overleg met het kerkbestuur en het bisdom van ’s-Hertogen­bosch om tot een passende oplossing te komen voor de situatie. Tot nader order is de antenne van de kerktoren daarom buiten werking.”

Voor het originele artikel zie:
www.refdag.nl/nieuws/regio/continu_leven_met_umts_stralingsgevaar_1_591586 .

Opm. Stopumts:
Karin van loon is inderdaad niet als enige in Nederland veroordeeld tot een leven als gevangene of op de vlucht voor de straling. Stopumts kan onderzoeksjournalisten graag in contact brengen met andere, soms hoog opgeleide stralingsslachtoffers die geheel tegen hun zin hun actieve bestaan, vaak in verantwoordelijke maatschappelijke posities, hebben moeten opgeven, vaak met enorme financiële consequenties.



Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie