Toevluchtsoord voor 'elektrovluchtelingen'. Is Dwingelo een Nederlandse optie?

zaterdag, 17 september 2011 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: VARA (DeGids FM) 16 sept. 2011

Auteur: Willem Frank de Nood

Toevluchtsoord voor 'elektrovluchtelingen'

In de Amerikaanse Radio Quiet Zone is radiostraling streng aan banden gelegd. Daardoor is het een populaire plek voor mensen die zich ziek voelen door elektromagnetische straling.
De grootste draaibare radio telescoop ter wereld

In Green Bank, West Virginia, staat de Robert C. Byrd radiotelescoop. De schotel heeft een doorsnede van honderd meter en is daarmee de grootste draaibare radiotelescoop ter wereld. Het is voor wetenschappers een uniek instrument om straling uit de ruimte op te vangen. De radiotelescoop is zeer gevoelig en heeft een bereik van 0,01 tot 1,16 GHZ, meer dan welke andere radiotelescoop. Als een signaal uit de ruimte eenmaal aankomt op aarde is het afgezwakt tot slechts 0,00000000000000000000000001 watt.

De schotel staat in een gebied van bijna 34.000 km, groter dan Belgi, waar het radioverkeer sterk aan banden is gelegd. Dit is de National Radio Quiet Zone. In de directe omgeving van de telescoop mogen apparaten als mobiele telefoons, de wifi-adapters van laptops, bluetooth-headsets en magnetrons niet worden gebruikt. De elektromagnetische straling van deze apparatuur verstoort de ontvangst van de radiotelescoop en is daarom verbannen uit Green Bank.

Een verslaggever van Wired bezocht de Radio Quiet Zone in 2004. Hij liep mee met Wesley Sizemore, bijnaam: 'de bewaarder van de stilte'. Sizemore patrouilleert in de zone met een speciale opsporingswagen waarmee hij storende apparatuur kan lokaliseren. Dat kan een 'lekkende' elektriciteitsmast zijn of defecte huishoudelijke spullen. Zo was er eens een ouder echtpaar in Pocahontas County met een hond in de achtertuin. Voor zijn comfort sliep de hond op een elektrisch dekentje, maar in de loop der jaren was de vulling verdwenen en gaven de verwarmingsdraden kortsluiting. Niet genoeg om de hond te kwetsen, maar wel genoeg om een radiofrequentie te genereren en daarmee de ontvangst van de radiotelescoop te storen. Sizemore vertelt dat hij het dekentje subiet verving door een nieuw exemplaar.

Bovenstaand voorbeeld tekent hoe serieus de radiostilte wordt bewaakt in de zone. ''Al is die stilte relatief'', geeft Sizemore zelf toe. Het aantal mobiele apparaten dat radiosignalen zoals wifi en bluetooth uitzendt, is enorm gegroeid, daar ontsnapt ook de Radio Quiet Zone niet aan. Desondanks is het gebied een van de meest radiostille gebieden van de Verenigde Staten. Daarom is het een populaire bestemming voor mensen die lijden aan elektromagnetische hypersensitiviteit(dossier Wereldgezondheidsorganisatie). Zij hebben klachten als hoofdpijn, chronische vermoeidheid en een branderig gevoel op de huid. Klachten die ze in verband brengen met elektromagnetische straling die afkomstig is van bijvoorbeeld mobieltjes en wifi-hotspots.

Volgens de BBC hebben tientallen 'wifi-vluchtelingen' zich gevestigd in de buurt van de radiotelescoop. Daar zijn ze van hun klachten af. Diane Schou is een van hen. Ze woonde voorheen met haar man in Iowa. Ze verbouwden een deel van het huis zodanig tot het een kooi van Faraday was om straling buiten te houden. Maar de stad ging ze niet meer in, daar zijn mobieltjes. ''Als ik daaraan wordt blootgesteld, dan krijg ik hoofdpijn, het doet pijn om te denken. Op een gegeven moment kreeg ik hartkloppingen, dan wordt het levensbedreigend.'' Schou voelt zich ''een elektronische leproos'' omdat ze niet meer in de buurt van mensen kan komen, iedereen loopt rond met een mobieltje.

Naar schatting 5 procent van de Amerikanen lijdt in meerdere of mindere mate aan EHS. Er zijn ook Britten en Zweden met dergelijke klachten. In Nederland is er de Stichting EHS die ''zich sterk voor mensen die gezondheidsklachten hebben van elektromagnetische velden''. Maar EHS is geen aandoening die officieel door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wordt erkend. Er bestaat geen sluitend wetenschappelijk bewijs voor dat EHW veroorzaakt wordt door apparaten met een zwak elektromagnetisch veld. De WHO: ''EHS is niet een medische diagnose, noch is het duidelijk dat het een medisch probleem is''. Tegelijk erkent de WHO dat de symptomen ernstig kunnen zijn. Sommige mensen zeggen hun baan op of veranderen hun hele levensstijl.

Voor het originele artikel met hyperlinks en video zie:
degidsfm.vara.nl/De-wereldontvanger-detailpagin.7598.0.html?&tx_ttnewstt_news=49743&cHash=fa9edc8f9f88ac83bf76c6cc363bbbf0 .

De bijbehorende buitengewoon interessante radio-uitzending (6 min) over dit onderwerp kunt u beluisteren op:
www.radio1.nl/contents/37690-de-wereldontvanger-elektro-vluchtelingen-zoeken-toevlucht-in-radiostille-zone .Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie