Smartphones funest voor creatieve ideeën. Oorzaak?

vrijdag, 16 september 2011 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: Elsevier Wetenschap 16 sept. 2011

Auteur: Door Pascal Biesterbos

'Smartphones funest voor creatieve ideeën'

vrijdag 16 september 2011 11:09

De vele functies van smartphones hebben een negatieve invloed op je creativiteit. Korte momenten van rust worden tegenwoordig opgevuld met de telefoons, maar verveling is juist nodig om creatief te zijn.

Door het gebruik van smartphones hebben hersenen minder rust.
Dat zeggen onderzoekers van computerbedrijf Intel, meldt Fox News.

Rust
'Er bestaat een verband tussen verveling en creativiteit,' zegt hoofdonderzoeker Genevieve Bell. De meeste creatieve ideeën komen in je op wanneer de hersenen geen informatie verwerken. Het brein heeft die momenten van verveling nodig om tot rust te komen, wat vaak niet lukt vaak als je constant e-mails leest of spelletjes speelt.

De apparaten maken het makkelijker om snel informatie te nuttigen. Dat zorgt er volgens de onderzoekers voor dat het moeilijker is langer over informatie na te denken. 'Mogelijk hebben we verveling ingeruild voor overbelasting,' beweert Bell. 'Daardoor hebben we minder tijd om onze eigen ideeën te ontwikkelen.'

Oplossingen
'Mensen lossen problemen vaak op door te dagdromen,' zegt Peter Toohey van de University of Calgary. De tijd lijkt langzamer te gaan als je je verveelt; op die momenten houden hersenen zichzelf bezig en kom je vaker op creatieve gedachten.

Om vaker toe te geven aan verveling, is het volgens de onderzoekers goed om minder vaak te e-mailen of spelletjes te spelen op de smartphone. Tuinieren, breien en hardlopen - zonder muziek in je oren - zijn volgens de onderzoekers goed voor de creativiteit.

Voor het originele artikel zie:
www.elsevier.nl/web/Nieuws/Wetenschap/316722/Smartphones-funest-voor-creatieve-ideeen.htm .Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie