Hensbroek: Avond rond zendmast over gezondheid, niet over plek.

dinsdag, 06 september 2011 - Categorie: Berichten Nederland

Gerelateerd artikel: Artikelen/5923

Bron: Noordhollands Dagblad 6 sept. 2011

Avond rond zendmast over gezondheid, niet over plek

HENSBROEK - De zendmast UMTS in Hensbroek komt aan de Gemaalweg. Binnenkort belegt de gemeente Koggenland een avond om omwonenden te informeren. Dan gaat het volgens wethouder Jan Wijnker gaat niet meer over de plek, maar over de gezondheidsaspecten.

De avond was oorspronkelijk voor gisteren gepland maar werd op verzoek van de Hensbroekers uitgesteld omdat er kermis in het dorp is. De voorgestelde datum van 20 september komt de gemeente weer niet goed uit. Burgemeester Leoni Sipkes is dan verhinderd en wethouder Wijnker wil graag dat zij voorzitter is op de bijeenkomst. Nu wordt gezocht naar een alternatieve datum die alle betrokkenen goed uitkomt.

De kwestie speelt sinds 2009. KPN vroeg een vergunning voor plaatsing van een zendmast van veertig meter hoog bij de kerk van Hensbroek. De mast is volgens het telecombedrijf nodig voor de dekking van het mobiele telefoonverkeer.

Nadat een comité protest had aangetekend kwam in 2010 de Gemaalweg in beeld, op terrein van het recreatieschap bij het meertje De Leijen. De gemeente verleende in december van dat jaar vergunning voor de bouw van de zendmast op die plek. Nadat ook daar protesten oplaaiden groeide de politieke druk om een andere oplossing te vinden, maar pogingen daartoe zijn mislukt. Een alternatief aan de Mensonidesweg viel af, evenals een locatie aan de Julianaweg. Omdat er geen alternatieve plek te vinden is waar geen bezwaar wordt verwacht tegen de mast houdt KPN vast aan de verstrekte vergunning.

De gemeente wil nu een poging doen de zorg van omwonenden voor hun gezondheid weg te nemen. Daarom zijn voor de informatieavond mensen van het Nationaal Antennebureau en de GGD uitgenodigd. Ook KPN zal aanwezig zijn. Het comité Stop Zendmast Hensbroek heeft medestanders opgeroepen de avond te bezoeken om blijk te geven van de ongerustheid en kritische vragen te stellen.

Voor het originele artikel zie:
www.noordhollandsdagblad.nl/nieuws/stadstreek/enkhuizen-westfriesland/article11179681.ece/Avond-rond-zendmast-over-gezondheid,-niet-over-plek- .Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie