TNO en Huawei samen in trial nieuwe standaard mobiele communicatie

zaterdag, 03 september 2011 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: Engineers on line 1 sept 2011

TNO en Huawei samen in trial nieuwe standaard mobiele communicatie

Delft - TNO voert de komende maanden in samenwerking met het Chinese Huawei een pilot uit met LTE, een nieuwe technologie voor mobiele communicatie. Aan de rand van Delft wordt een testnetwerk opgezet om de LTE-technologie en de mogelijkheden in de praktijk te verkennen. Bij de pilot is een aantal marktpartijen en gebruikersgroepen betrokken.

LTE staat voor Long Term Evolution en is de opvolger van de UMTS-HSPA standaard. Deze nieuwe technologie waarvan wereldwijd de uitrol is begonnen, belooft een flinke verhoging van datasnelheden tegen een lagere kostprijs per Megabit. Door de grote bandbreedte biedt LTE nieuwe toepassingsmogelijkheden voor mobiele communicatie. LTE is hiermee een belangrijke enabler voor innovatie in mobiel breedband.

Opvolger van UMTS

LTE wordt wereldwijd gezien als de opvolger van de huidige UMTS-HSPA standaard voor mobiele communicatie. Deze nieuwe standaard biedt meer efficintie, netwerkcapaciteit en een grotere piektransmissie dan UMTS of 3G. De nieuwe technologie maakt een flinke verhoging van de datasnelheden mogelijk tegen een lagere kostprijs per afgeleverde Megabit. LTE zal in Europa in verschillende frequentiebanden worden ingezet: 800, 900 en 1800 MHz en 2,6 GHZ. Naar verwachting zal een aantal mobiele operators LTE de komende jaren in Nederland gaan uitrollen.

De pilot

Er bestaat veel technische en theoretische kennis over de mogelijkheden van LTE. In deze pilot wordt in de praktijk getest hoe de nieuwe technologie presteert in de 800- en 1800 MHz banden. Huawei levert daarvoor het basisstation en de benodigde netwerkapparatuur. Er wordt o.a. gekeken naar de performance van het netwerk in verschillende situaties en wat technisch nodig is om diensten als breedbandvideo te kunnen bieden. Daarnaast wordt met gebruikersgroepen gekeken naar nieuwe toepassingsmogelijkheden. Door de veel grotere capaciteit die LTE biedt, kunnen in de toekomst nieuwe diensten en toepassingen ontwikkeld worden. Gedacht kan worden aan breedbandvideo waarmee omroepen live beelden in studiokwaliteit kunnen verzenden. Maar ook aan het gebruik van live beelden van een hoge kwaliteit door hulpdiensten als politie en brandweer.

Voor het origineel zie:
www.engineersonline.nl/nieuws/id18398-tno-en-huawei-samen-in-trial-nieuwe-standaard-mobiele-communicatie.html .

Opm. Stopumts:
Heeft TNO commercile belangen bij de mobiele telefonie? Terwijl zij ook vertegenwoordigd zijn in het Kennisplatform Elektromagnetische Velden?Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie