Hilversum: Bewonersgroep Hilversumse Meent Stralingsvrij boekt overwinning!

maandag, 29 augustus 2011 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: Dichtbij 25 aug. 2011

Bewonersgroep Hilversumse Meent Stralingsvrij boekt overwinning!

Hart van Hilversum (en Stopumts - red.) feliciteert de bewonersgroep met hun overwinning. Uiteindelijk heeft KPN en het college geluisterd naar hun argumenten.

Bewonersgroep Hilversumse Meent Stralingsvrij boekt overwinning!

Onlangs stuurde wethouder Lon Jooren van Bouw- en woningtoezicht een brief naar de raad over de UMTS-mast in de Hilversumse Meent. Ze liet weten dat KPN op 17 augustus een aanvraag heeft ingediend voor de bouw van een UMTS-mast op Mierenmeent 122.

Hiermee geeft KPN eindelijk gehoor aan de oproep vanuit de bewonersgroep Hilversumse Meent Stralingsvrij om geen UMTS-mast te plaatsen op de nieuwe school in de Hilversumse Meent! Gerrit Jansen, de woordvoerder van de bewonersgroep zegt: ''We zien dit als een overwinning. Deze plek was onze eerste voorkeur van alle alternatieven.''

In februari van dit jaar kwam het college nog met het standpunt naar buiten dat de UMTS-mast toch maar op de school geplaatst moest worden, aangezien het onder zoek naar alternatieven niets had opgeleverd. Vanuit de bewonersgroep werd dit onderzoek ter discussie gesteld. Hoe was men tot de conclusies in het onderzoek gekomen? Waarom maakte KPN het onderliggende cijfermateriaal niet openbaar? Waarom eiste het college dat niet van KPN? Waarom zou er niet een kleinere mast geplaatst kunnen worden?

De bewonersgroep was er fel op tegen dat de UMTS-mast op het schoolgebouw geplaatst zou worden. In dit gebouw zitten 3 basisscholen en een kinderopvang (zie foto). Als de UMTS-mast daar geplaatst zou worden, zouden honderden kinderen elke dag langdurig blootgesteld worden aan straling.
Uiteindelijk heeft KPN nu toegegeven. Kennelijk was het door de bewonersgroep aangedragen alternatief wèl mogelijk!

Deze vergunningsaanvraag zal binnenkort gepubliceerd worden in de Gooi- en Eembode. Iedereen heeft dan nog 6 weken de tijd om een zienswijze in te dienen. Gerrit Jansen: ''De bewonersgroep gaat nog goed kijken naar waar de mast precies geplaatst wordt. Het is op oude terrein van de gemeentewerf (zie foto). Maar hij moet wel ver genoeg naar achteren geplaatst worden, op afstand van de huizen daar.''

Ondertussen heeft het college het nieuwe UMTS-beleid naar de raad gestuurd. De raad zal dit binnenkort bespreken. Gerrit Jansen: ''We hebben al onze eisen aan het nieuwe beleid aan de wethouder gestuurd. De plek aan de Mierenmeent voldoet in ieder geval aan deze eisen.'' Wat Hart voor Hilversum betreft wordt er in het beleid opgenomen dat er geen UMTS-mast geplaatst wordt op of vlakbij gebouwen waar kinderen langdurig verblijven. Dat voorzorgsprincipe is in Frankrijk en België al in de wet vastgelegd. Laten we dat in Hilversum ook in het beleid opnemen!

Hart van Hilversum feliciteert de bewonersgroep met hun overwinning. Uiteindelijk heeft KPN en het college geluisterd naar hun argumenten.

Auteur: Karin Walters

Voor het originele bericht zie:
m.dichtbij.nl/Article.aspx?article=2134298 .Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie