'Gebruik sociale netwerken soms ongezond voor tieners'

dinsdag, 09 augustus 2011 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: Nu.nl 8 aug. 2011

Auteur: Colin van Hoek

'Gebruik sociale netwerken soms ongezond voor tieners'

AMSTERDAM – Sociale netwerken als Facebook hebben voordelen, maar zorgen er bij overmatig gebruik ook voor dat kinderen minder presteren op school en later een grotere kans hebben op allerlei gezondheidsproblemen.

Dat stelt Larry Rosen, een psycholoog verbonden aan de Cal State Domingues Hills University. Rosen onderzoekt het effect van technologie op mensen al ruim 25 jaar en deed recent onderzoek naar de gevolgen van sociale media.

Hij ontdekte onder meer dat hoe meer er gebruikgemaakt wordt van technologieën, zoals het spelen van videogames of het gebruiken van het internet, hoe groter de kans dat tieners last hebben van maagproblemen, slaapproblemen, angstaanvallen en depressie.

Narcistisch

Bovendien zijn tieners die veel op Facebook actief zijn een stuk narcistischer dan wanneer de netwerksite niet gebruikt wordt. “Bovendien zie je bij gebruikers van sociale netwerken van alle leeftijden dat ze een grotere kans hebben op een niet sociale persoonlijkheid, paranoïde gedrag en overmatig alcoholgebruik”, aldus Rosen.

Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat als studenten vijftien minuten studeren ze gemiddeld slechts twee tot drie minuten echt geconcentreerd zijn en zich vervolgens richten op sms’jes en hun mobiele telefoon.

Achteraf werd duidelijk dat de studenten die tussendoor ook Facebook bekeken slechtere cijfers haalden.

Voordelen

Rosen snapt overigens de populariteit wel omdat kinderen volgens hem gewoon behoefte hebben aan contact en dat de kwaliteit daarvan er dan niet echt toe doet. Hij ziet dan ook positieve kanten aan sociale netwerken als Facebook, Hyves en Twitter.

“Sociale media kunnen kinderen helpen de praktijk uit te zoeken vanuit een veilige plek”, aldus Rosen. “Ze kunnen dingen van zichzelf delen en communiceren met vrienden zonder dat ze met directe reacties hoeven om te gaan. Voor verlegen kinderen is het een kans om uit hun schulp te kruipen.”

Voor het origineel zie:
www.nu.nl/internet/2584397/gebruik-sociale-netwerken-soms-ongezond-tieners.html .



Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie