Elsevier: ''Geen hogere kans op hersentumor door mobiele telefoon''.

vrijdag, 29 juli 2011 - Categorie: Berichten Nederland

Gerelateerde artikelen:
Artikelen/4770
Onderzoeken/5363
Berichten%20Internationaal/5788

Bron: Elsevier 28 juli 2011

'Geen hogere kans op hersentumor door mobiele telefoon'

Auteur: Iris Dortland

Kinderen hebben geen grotere kans op een hersentumor door het gebruik van mobiele telefoons. Dat blijkt uit een onderzoek van het Zwitserse Instituut voor Volksgezondheid.

Volgens Zwitserse onderzoekers is er geen verband tussen mobiele telefoons en kanker Volgens Zwitserse onderzoekers is er geen verband tussen mobiele telefoons en kanker

De Wereld Gezondheidsorganisatie verklaart de mobiele telefoon 'kankerverwekkend'

De studie is gepubliceerd in het medische blad Journal of the National Cancer Institute. Kankerpatiënten in de leeftijdscategorie van 7 tot 19 jaar blijken niet vaker mobiel te telefoneren dan personen zonder hersentumor.

'Als het gebruik van mobiele telefoons een risicofactor zou zijn, zou je verwachten dat kankerpatiënten vaker bellen,' zegt wetenschapper Martin Roosli.

Verschil
Op basis van een ondervraging van 352 patiënten en 646 anderen in Noorwegen, Denemarken, Zweden en Zwitserland concluderen wetenschappers dat er 'geen duidelijk verschil' is in het gebruik van mobiele telefoons. Van de kankerpatiënten belde 55 procent regelmatig tegenover 51 procent van mensen zonder kanker.

De Zwitserse wetenschappers wilden toetsen of schadelijke straling de hersenen van kinderen dieper aantast, doordat ze kleinere schedels hebben.

Uit eerdere studies bleek dat de hersenen van kinderen twee keer zoveel straling van mobiele telefoons absorberen dan hersenen van volwassenen.

Kankerverwekkend
Critici brengen hier tegenin dat de effecten van mobiele telefoons niet sterk genoeg zijn om DNA aan te tasten en kanker te veroorzaken.

Eerder dit jaar bestempelde de Wereld Gezondheidsorganisatie mobiele telefoons als 'mogelijk kankerverwekkend'.

Voor het originele artikel zie:
www.elsevier.nl/web/Nieuws/Wetenschap/309076/Geen-hogere-kans-op-hersentumor-door-mobiele-telefoon.htm .

Voor een deskundig (Engelstalig) commentaar op genoemde studie verwijzen wij naar: www.microwavenews.com/CEFALO.html .Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie