KPN rolt 4G-netwerk volgend jaar uit in Nederland, maar ontkent uitrol.

woensdag, 20 juli 2011 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: Iphoneclunb 19 juli 2011

KPN rolt 4G-netwerk volgend jaar uit in Nederland

Auteur: Bart Breij

4G Netwerk onder KPNKPN draait nu al pilots met het 4G-netwerk in Den Haag en wil het netwerk volgend jaar uitrollen in andere delen van Nederland. Dat meldt The Phone House-medewerker Marc van den Hul op Twitter. Het 4G-netwerk draait op basis van LTE, de snellere opvolger van UMTS en HSDPA. Het kan nog enkele jaren duren voordat de dekking van het netwerk landelijk is. Het nieuws komt op dezelfde dag naar buiten als de nieuwe tarieven voor abonnementen van KPN.

Op dit moment is 4G nog niet veel sneller dan het huidig gebruikte UMTS dat we kennen van onze 3G-verbinding. Dat kan in optimale omstandigheden 56 megabits per seconde (7,5 MB) binnenhalen; bij 4G ligt het maximum momenteel rond 100Mbps (12,5 MB). Telecom-fabrikant Ericsson demonstreerde laatst echter dat het LTE-netwerk in theorie snelheden kan halen van 10 gigabits per seconde.

Er zijn een paar telefoons van Samsung, LG en HTC die LTE momenteel ondersteunen. Apples plannen over de ondersteuning zijn niet bekend. Overigens denkt n derde van de huidige iPhone-eigenaren al dat de iPhone 4 gebruik maakt van het 4G-netwerk.

Overigens was al bekend dat KPN bezig was met een LTE-test, zoals je in een eerder artikel op iPhoneclub kon lezen. Dat de lancering er in 2012 aan zat te komen, was dus wel te verwachten. KPN-woordvoerder Steve Hufton wilde het gerucht niet bevestigen. Wel geeft hij aan dat KPN momenteel met praktijkproeven bezig is (zoals al openbaar was gemaakt). Op basis van deze proeven zal de uitrolstrategie worden bepaald. Overigens is de tipgever van Tweakers een eigen forummoderator, die als student kennelijk een bijbaan bij The Phone House heeft.

Voor het originele bericht zie:
www.iphoneclub.nl/134179/kpn-rolt-4g-netwerk-volgend-jaar-uit-in-nederland/ .

KPN ontkent echter de uitrol:


Bron: Telecompaper 19 juli 2011

'KPN ontkent uitrol 4G-netwerk'

KPN ontkent de uitrol van een 4G-netwerk op basis van de technologie LTE, schrijft Tweakers. De website berichtte recent over een verwachte uitrol begint volgend jaar op basis van een Twitter-bericht. KPN heeft al een pilot met 4G in de regio Den Haag aangekondigd op een bijeenkomst van retailer The Phone House. KPN heeft vorig jaar technologieneutraal spectrum verworven in de 2,6 GHz-frequentieband. Inzet ervan voor LTE heeft KPN al in 2009 aangekondigd.

De topsnelheid op een 4G-netwerk ligt nu op 100 Mbps. Netwerkleverancier Ericsson heeft in proefopstellingen al snelheden van 1 Gbps gehaald. KPN biedt momenteel 7,2 Mbps op het merendeel van zijn 3G-netwerk. De operator laat weten eerst de uitkomst van pilots te willen afwachten voordat er verdere mededelingen over 4G-plannen komen.

Voor het origineel van dit bericht zie:
www.telecompaper.com/nieuws/kpn-ontkent-uitrol-4g-netwerk .Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie