Leeuwarden: Onderzoeksrapport bevestigt visie PAL GroenLinks, Wifi-netwerk overbodig en onrendabel

vrijdag, 15 juli 2011 - Categorie: Berichten Nederland

Update met PDF bestand 15 juli 2011

Bron: PAL GroenLinks 13 juli 2011

Draadloos netwerk Leeuwarden van de baan

Onderzoeksrapport Internet Academie geeft PAL GroenLinks gelijk: Wifi-netwerk voor heel Leeuwarden overbodig en onrendabel

Dinsdagavond 12 juli stond op de agenda van de commissie Betuur en Middelen het onderzoek van de NHL over draadloos internet in Leeuwarden. VVD en PvdA wilden de mogelijkheid van een Wifi-netwerk voor heel Leeuwarden onderzoeken.
Het onderzoeksrapport van de Internet Academie zegt wat PAL GroenLinks verleden jaar november in de commissie al zei: een Wifi-netwerk voor heel de stad is overbodig en duur. En daarmee is dit onzalige plan gelukkig van de baan.

Immers er is al een bestaand dekkend UMTS-netwerk beschikbaar en via een tegenwoordig spotgoedkope dongel kun je overal met je laptop internetten. Ook van trendsetters zoals MBO- en HBO-studenten blijkt uit het onderzoek dat het merendeel van hen geen gebruik zou maken van draadloos Wifi-netwerk voor Leeuwarden. Dit omdat volgens het rapport er op de instituten en scholen al goede mogelijkheden zijn voor internet. Studenten die in Leeuwarden op kamers wonen beschikken zelf al over een goede verbinding, draadloos of bekabeld.

Met name VVD en CDA draaiden de voor hen teleurstellende onderzoeksconclusies voor de hele stad meteen om door dan maar te wijzen op hun plan voor Wifi in de Prinsentuin. Voor PAL GroenLinks geldt juist het tegenovergestelde. Met dezelfde argumenten als het NHL-onderzoeksrapport betoogt dat Wifi voor Leeuwarden niet realistisch is, hoeft voor PAL GroenLinks Wifi in Prinsentuin ook niet. Laten wij met het voortschrijdend inzicht van dit onderzoeksrapport ook met dit plan zo snel mogelijk stoppen.

Namens de PAL GroenLinks-fractie sprak Gerben Hoogterp zijn verbazing er over uit dat juist SP en PvdA in deze tijd van harde bezuinigingen prioriteit geven aan een overbodig en allerminst rendabel Wifi-netwerk in de Prinsentuin. Alleen de CU verklaarde ook dat Wifi voor hen geen prioriteit is.

Gerben Hoogterp: “Je hoeft helemaal niet tegen nog meer Wifi-zendmasten te zijn uit het oogpunt van stralingsrisico’s. Dat het slecht kan zijn voor de gezondheid, daarover komen steeds meer gegevens, zoals het recente rapport van de Raad van Europa. Als je dat niet belangrijk vindt doe het dan alleen voor je portemonnee. Je kunt prima en betaalbaar internetten op de bestaande manieren. Ook met je tablet of Smartfone. Een extra Wifi-netwerk is echt overbodig. We kunnen ons geld nu wel beter gebruiken!”.

De proef met Wifi in Prinsentuin gaat – zij het vertraagd – wel door en zal volgend jaar worden geëvalueerd. Helaas staan de zendmasten er dan al midden tussen een van Leeuwardens mooiste stukjes groen. PAL GroenLinks zal het goed in de gaten houden.

Voor het originele bericht zie: www.palgroenlinks.nl .

Voor het betreffende onderzoeksrapport (49 pp.) zie het bijgevoegde PDF bestand.

Bekijk het PDF bestand


Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie