Tubantia: ''Zendmast Bonifatiuskerk kansloos''. Aanvraag afgewezen. Van Haaksbergen de Victorie?

zaterdag, 25 juni 2011 - Categorie: Berichten Nederland

Gerelateerd bericht: Berichten%20Nederland/5873

Bron: Twents Dagblad “ Tubantia “, 23 juni 2011
-------------------------------------------------------------------------
Zendmast Bonifatiuskerk kansloos

Haaksbergen - De hernieuwde aanvraag van telecombedrijf KPN voor een zendmast op de Bonifatiuskerk in de Veldmaat wordt afgewezen. Dat meldde wethouder Marcel Diepenmaat gisteravond in de Commissievergadering Ruimte en Milieu.
Maria Overbeek van het comité Veldmaat Tegen Straling reageerde opgelucht op het nieuws. Zij en nog drie andere partijen waren naar de raadzaal gekomen om in te spreken. Op de agenda stond een notitie over de plaatsing van zendmasten voor mobiele telefonie in de gemeente. Zij hadden ook de hernieuwde aanvraag van de KPN aan de orde gesteld.

Het comité is een van de groepen die zich openlijk zorgen maakt over gezondheidsrisico’s door de zendinstallaties. In de raadzaal bleek gisteravond dat het signaal uit de bevolking breed door de politiek wordt gedragen.

Alle partijen onderschrijven het idee dat er geen masten mogen komen in de buurt van scholen. Een grens van vierhonderd meter geldt als minimumafstand. Zo moet worden voorkomen dat kinderen ongewenst worden blootgesteld aan de straling van de zenders. “Het is een worsteling “, verwoordde Diepenmaat. “Het verenigen van onverenigbare zaken: mobiel bereikbaar zijn, ook voor levensreddende zaken en tegelijk bijtijds rekening houden met mogelijke schadelijke effecten van de technologie”. Hij legde nadrukkelijk bij de partijen de keus de grenzen aan te geven. “U bepaalt de kaders”.

Eensgezindheid was er ook over de suggestie van GGH om samen op te trekken met andere gemeenten. De wethouder pakt dat op.

Inspreker Nico Costeris uitte zijn zorgen dat telecomproviders door een fout van de gemeente met een beleidsdocument toch nog een handvat hebben om een mast geplaatst te krijgen waar ze willen. Diepenmaat is niet bang daarvoor. Hij stelde dat het document geen rechtskracht heeft.

Voor het originele bericht zie de Twentsche Courant Tubantia van 23 junbi 2011.Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie