'Video goed voor 60 procent mobiel dataverkeer'

dinsdag, 21 juni 2011 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: Nu.nl 21 juni 2011

'Video goed voor 60 procent mobiel dataverkeer'

AMSTERDAM 60 procent van al het mobiele dataverkeer wordt veroorzaakt door het bekijken van videos. Mensen met een iPhone zijn bovendien de grootste dataverbruikers.

Dat stelt het bedrijf Bytemobile tegenover Reuters. Bytemobile specialiseert zich in het managen van mobiel dataverkeer en voorspelde de cijfers al in januari van dit jaar.

Het bedrijf herhaalt de bekende cijfers dat 90 procent van het totale mobiele dataverkeer veroorzaakt wordt door slechts 10 procent van de gebruikers. Ook worden nieuwe cijfers gepresenteerd: Zo zouden iPhonegebruikers 58 procent van het mobiele videoverkeer op zich nemen.

Uitdagingen

Ronny Haraldsvik, topman bij Bytemobile, erkent dat er door de enorme groei in mobiel datagebruik uitdagingen zijn ontstaan voor providers: Het is voor providers lastig om het groeiende verkeer op een juiste manier te managen. Haraldsvik wijst daarbij op het feit dat het verkeer nog steeds hard groeit.

In Nederland is al eerder duidelijk geworden dat providers een behoorlijke kluif hebben aan het groeiende dataverkeer. Zo stelde KPN dat het sms- en belverkeer afneemt door de komst van diensten als Skype en WhatsApp.

Netneutraliteit

De provider wil deze zomer nieuwe abonnementen invoeren waarbij voor bepaalde mobiele internetdiensten extra betaald moet worden. De Tweede Kamer stemt dinsdag over een voorstel dat de plannen mogelijk blokkeert.

Critici van het blokkeren of tariferen van mobiele diensten zijn bang dat de plannen de netneutraliteit aantast en dat providers een soort poortwachters worden die bepalen wat gebruikers mogen zien en wat niet.

Aanpassingen

Ook Vodafone en T-Mobile erkennen al langer een enorme groei in het mobiele datagebruik te zien. Vodafone heeft een apart pakket ingevoerd voor mensen die Skype willen gebruiken en blokkeert VoIP-dienst Viper.

T-Mobile liet enkele maanden geleden al weten het prijsdifferentiatie op het gebied van diensten als mogelijkheid te zien om het toenemende verkeer op het mobiele netwerk te managen.


Voor het originele artikel zie:
www.nu.nl/internet/2544366/video-goed-60-procent-mobiel-dataverkeer.html .Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie