Vught: Buurt tegen UMTS-antenne. Kerkbestuur is alleen geïnteresseerd in geld.

zaterdag, 18 juni 2011 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: Brabants Dagblad 16 juni 2011

Buurt tegen UMTS-antenne

• De mogelijke komst van een UMTS-antenne van provider T-Mobile op de toren van de Heilig Hartkerk aan het Loeffplein in Vught heeft tot onrust geleid in de buurt.
• T-mobile wil het toenemend internetverkeer opvangen.

Auteur: Roel van den Eijnde

VUGHT – Een aantal buurtbewoners vreest voor de nadelige gevolgen op de gezondheid die straling van de antenne zou veroorzaken. Een handtekeningenactie heeft al zo’n 150 handtekeningen opgeleverd.
UMTS is een mobiel netwerk dat vooral wordt gebruikt voor mobiel internet en het versturen van bewegende beelden en geluid.

Volgens Thera Criens, woordvoerster van de verontruste buurtbewoners, hebben onderzoeken aangetoond dat de straling van een gsm- en UMTS-antenne zowel op korte als op lange termijn klachten kan veroorzaken. “Er is een waslijst van klachten, variërend van hoofdpijn, slecht slapen en gewrichtsproblemen tot hersentumoren.” Criens weet zich gesteund door een rapport van de Wereld Gezondheidsorganisatie WHO dat onlangs verscheen. De elektromagnetische straling van mobiele telefoons, die hetzelfde is als antennes voor mobiele netwerken, staat geclassificeerd als ‘mogelijk kankerverwekkend’ en valt daarmee in dezelfde categorie als chloroform en uitlaatgassen.

Het kerkbestuur van de Edith Steinparochie, waar de Heilig Hartkerk onder valt, vindt de commotie op z’n zachts gezegd ‘erg overdreven’. Volgens woordvoerder Wim van den Bouwhuijsen wordt het stralingsverhaal door de buurtbewoners erg eenzijdig belicht en zijn talloze onderzoeken gedaan waarin de nadelige invloed van de straling niet of nauwelijks wordt aangetoond. “Wij als kerk gaan uiteraard geen dingen doen die niet kunnen. Uiteraard hebben we ons laten voorlichten en uit die gesprekken blijkt dat er geen gevaar is voor de volksgezondheid. Voor de goede orde: het is nog helemaal niet zeker dat de mast er komt, we zijn nog in onderhandeling.”

Tussen 2001 en 2010 stond er overigens een gsm-antenne op de toren van de Heilig Hartkerk. Deze was van Vodafone. Volgens Van den Bouwhuijsen is dat contract verbroken, omdat Vodafone zich niet aan de afspraken hield. Hoeveel geld er is gemoeid met het nieuwe contract met T-Mobile wil hij niet zeggen. “Het gaat om een aanzienlijk bedrag. Het aantal parochianen loopt nog steeds terug, dus we hebben het geld keihard nodig.”

Een woordvoerder van Gemeente Vught zegt weinig te kunnen doen aan de komst van een gsm- of UMTS-antenne. “Een antenne tot vijf meter is vergunningsvrij. Daarnaast wordt hij op een bestaand gebouw geplaatst dat ook geen monumentale status heeft. Dan houdt het voor ons op.”
Ook directeur Joep de Boer van basisschool De Piramide, die pal naast de kerk staat, ziet vooralsnog geen reden actie te ondernemen. “Omdat ik zelf de technische kennis niet heb, heb ik me laten voorlichten door de GGD Hart van Brabant. We hoeven ons geen zorgen te maken, was de boodschap.”

Criens zegt ondertussen door te gaan met het verzamelen van handtekeningen en hoopt zo het kerkbestuur op andere gedachten te brengen. Een woordvoerder van T-Mobile laat desgevraagd weten dat het bedrijf de UMTS-antenne plaatst om het toenemende internet- en belverkeer op te kunnen vangen. Volgens hem wordt de antenne eind juli aangebracht, als er met het kerkbestuur overeenkomst is.

Voor het originele bericht ie het Brabants Dagblad van 16 juni 2011.Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie