NRC publiceert over opzienbarend persbericht WHO verhoogd risico hersentumoren en mobieltje.

woensdag, 01 juni 2011 - Categorie: Berichten Nederland

Gerelateerd bericht: Berichten%20Internationaal/5788

Bron: NRC 31 mei 2011

‘Mobiele telefoon verhoogt mogelijk risico hersentumor’

Auteur: Hans Klis, Wetenschap

Het gebruik van een mobiele telefoon verhoogt mogelijk het risico op het ontstaan van bepaalde hersentumoren. Consumenten moeten daarom proberen blootstelling zoveel mogelijk te voorkomen.

Dat hebben kankerexperts van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vandaag gezegd tijdens een vergadering van het Internationale Agentschap voor Kankeronderzoek. De werkgroep, bestaande uit 31 wetenschappers uit veertien landen, concludeerde na een onderzoek van alle beschikbare wetenschappelijke literatuur dat er bewijzen zijn dat het gebruik van mobiele telefoons “mogelijk kankerverwekkend” is.

“Tot nu toe waren er wel aanwijzingen dat de straling van mobiel telefoons een klein beetje opwarming veroorzaakt in de hersenen, maar dat het DNA beschadigt, is nog niet bewezen”, vertelt wetenschapsredacteur Sander Voormolen van NRC Handelsblad. Bovendien is het onduidelijk of de WHO-onderzoekers zich gericht hebben op mobiele telefoons of zendmasten. Voormolen: “de intensiteit van straling verschilt namelijk”.

In 2009 concludeerden Deense wetenschappers na een onderzoek naar de Scandinavische kankerstatistieken voor de periode 1974-2003 dat mobiele telefonie het risico op een hersentumor niet vergroot. Het aantal hersentumoren nam niet toe ondanks de introductie van de mobiele telefoon in de jaren negentig.

Volgens persbureau Reuters zou deze conclusie ervoor kunnen zorgen dat de Verenigde Naties de richtlijnen omtrent mobiele telefonie herzien. De wetenschappers benadrukken dat er meer onderzoek gedaan moet worden voordat er een definitief een verband tussen het gebruik van een mobiele telefoon en hersentumoren kan worden aangetoond.

Voor het originele bericht zie:
www.nrc.nl/nieuws/2011/05/31/mobiele-telefoon-verhoogt-mogelijk-risico-hersentumor/ .Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie