Is voorstel Raad van Europa vooral politieke zet? Discussie op radioprogramma Joop Debat.
woensdag, 18 mei 2011 - Categorie: Berichten Nederland
Mocht u het debat gemist hebben dan kunt u het alsnog bekijken.
Prof. dr. ir. Erik Lebret vervult een beminnelijke rol namens het Kennisplatform EMV bij een poging tot damage-control, Dr. Hugo Schooneveld, neurobioloog stelt daar namens de Stichting EHS zijn ervaringen tegenover.
Opvallend in de discussie zijn de drogredenen waar Erik Lebret, wetenschapshoofd bij het RIVM, zich van bedient. Leerlingen zouden massaal overstappen op UMTS als wifi verboden wordt op scholen, alsof de scholen geen bedraad internet zouden kunnen leveren. Over de tweede drogreden, het evenwichtig wetenschappelijk bewijs, hebben wij al eerder een opmerking gemaakt.
Bron: Joop.nl 17 mei 2011
Verbod mobieltjes, wifi op scholen wegens 'gezondheidsrisico'
Is voorstel Raad van Europa vooral politieke zet?
De Raad van Europa gooit olie op het vuur in het langlopende debat over de mogelijke gezondheidsrisico's van draadloze communicatie. Vanwege de kans op stralingsgevaar wordt een verbod op het gebruik van mobiele en wifi-apparatuur op scholen voorgesteld. Die maatregel wordt vooral ingegeven door politieke argumenten niet door wetenschappelijk bewijs, aldus Eric Lebret van het kennisplatform Elektromagnetische Velden. Dat is een organisatie waar onder meer GGD Nederland, het RIVM en TNO deel van uit maken.
Lebret gaat in debat met Hugo Schooneveld van de Stichting Elektrische Hypersensitiviteit, die waarschuwt voor de gezondheidsrisico’s van mobiel bellen. Schooneveld vindt het idee van het verbod fantastisch. Volgens de stichting zijn er zeker honderdduizend kinderen die vanwege alle straling onder hun niveau presteren.
Lebret zegt:
Een Parlementaire groep van de Raad van Europa roept op om blootstelling aan elektromagnetische velden te verlagen en mobiele telefoons en WiFi in scholen te verbieden. Hun voorstel is een politieke oproep en niet gebaseerd op wetenschappelijke gegevens. Het is ook niet gebaseerd op adviezen van de Wereldgezondheidsorganisatie, de ICNIRP of andere gezaghebbende organisaties. Dat hoeft ook niet, want de mate van voorzorg is geen wetenschappelijke, maar een maatschappelijke keuze. Het is wel goed om daarbij met alle effecten van strengere limieten rekening te houden. Een belangrijk effect is dat elektrogevoelige mensen meer erkend worden. Een ander, nadelig, effect is dat mensen die nu geen klachten in verband brengen met zendsignalen bezorgder zullen worden. Het strikt hanteren van de voorgestelde limieten zal bestaande draadloze technieken zoals mobiele telefonie, WiFi, DECT, en babyfoons onmogelijk maken.
Angstzaaierij of noodzakelijke preventie? Het Joop-Debat is live te zien en horen om circa 11:45 bij De Gids FM op Radio 1.
Voor het originele bericht met de reportage en de vele reacties zie:
www.joop.nl/opinies/detail/artikel/verbod_mobieltjes_wifi_op_scholen_wegens_gezondheidsrisico/ .
Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie