Beeldhouwer Ton Mooy boos over replica 'engel met gsm'

maandag, 02 mei 2011 - Categorie: Berichten Nederland

Beeldhouwer Ton Mooy boos over replica 'engel met gsm'

Auteur: Peer van den Heuvel

De bellende engel

DEN BOSCH - Beeldhouwer Ton Mooy uit Amersfoort is niet te spreken over een 'monsterlijke' replica van zijn beroemde beeld van een engel met gsm dat sinds kort op de Sint-Jan in Den Bosch staat. Daarom heeft hij met de initiatiefnemers afgesproken dat hij zelf voor een verantwoorde replica zal zorgen.

Ton Mooy wil dat het bedrijf Cor Unum, de kerk en de VVV in Den Bosch de verkoop van het lelijke beeldje staken. De kunstenaar heeft dit de kerk drie weken geleden al gevraagd. Dinsdag ontdekte hij toevallig tijdens een bezoek met een cameraploeg van het NCRV-televisieprogramma 'Altijd Wat' dat ze nog steeds te koop zijn.

''De handen zijn groter dan het hoofd. De kleding en houding kloppen niet. Het prul lijkt op een kleiwerkje van een brugklasser'', foeterde Mooy donderdag over het ontwerp van de replica.

Goed bedoeld
Pieter Kohnen van het kerkbestuur noemde de gang van zaken donderdagavond in een reactie erg vervelend. ''Het gaat om een particulier initiatief. De beelden zijn ons uit goede intenties aangeboden. Het is jammer dat ze niet voldoen aan de artistieke eisen.''

Donderdag heeft de auteursrechtorganisatie Pictoright het bedrijf gewaarschuwd over de inbreuk op het intellectueel eigendom. Met Mooy is donderdag afgesproken dat hij een ontwerp maakt voor een replica dat kan worden verkocht aan de vele belangstellenden. Op de website van Cor Unum was de gewraakte replica donderdagavond nog steeds voor 20 euro te koop.

'Altijd Wat' is vrijdagavond te zien op Nederland 2.

Voor het originele artikel met foto zie:
www.omroepbrabant.nl/?news/1544291033/Beeldhouwer+Ton+Mooy+boos+over+replica+engel+met+gsm.aspx .Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie