Lochem: Buurt wil alsnog andere locatie voor omstreden UMTS-mast

vrijdag, 08 april 2011 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: De Stentor 7 april 2011

Buurt wil alsnog andere locatie voor omstreden UMTS-mast

Auteur: Judah Bolink.

EEFDE/ZUTPHEN - Buurtcomité Het Wunderink hoopt via een kort geding, dat donderdag diende voor de bestuursrechter in Zutphen, de plaatsing van de UMTS-mast aan de Meijerinkstraat in Eefde alsnog ongedaan te maken.
De omwonenden stellen onder meer dat zij slecht zijn geïnformeerd en er geen serieus onderzoek is gedaan naar andere, alternatieve locaties in de omgeving, dit ondanks toezeggingen van de gemeente Lochem.

Volgens W. Ingenhoven, die namens het buurtcomité het woord deed, had het Lochemse college van B en W eerder aangegeven dat het iets zou doen met het verzoek om alternatieve locaties voor de antenne van KPN te onderzoeken. ''Twee dagen na deze toezegging ontvingen wij al een brief dat er geen alternatieven waren.''

Volgens het buurtcomité zijn die er wel, bepleitte Ingenhoven. ''Er zijn vele alternatieve locaties in de omgeving, die minder invloed hebben op de persoonlijke levenssfeer van direct aanwonenden.'' Hij noemde onder meer de bruggen over het Twentekanaal, boerenterreinen en het buitengebied.

Namens het college B en W van Lochem deed beleidsmedewerker T. Wallaard het woord: ''De alternatieven die door het buurtcomité zijn aangedragen passen niet in het zoekgebied.'' Volgens haar is de juiste procedure gevolgd en zijn de belangen van omwonenden zorgvuldig afgewogen.

De discussie ging verder over het legaat . Onder meer de zinsnede 'en andere doeleinden' (die het algemeen belang moeten dienen, om huizenbouw te voorkomen, red.) wordt door de verschillende partijen anders geïnterpreteerd.

Het buurtcomité stelde dat het legaat, dat sinds 1931 aan het Wunderinkpark in Eefde is verbonden, het gebruik van het park voor commerciële doeleinden niet toestaat. En KPN verdient geld met de vorig jaar geplaatste UMTS-mast, liet W. Ingenhoven voor de bestuursrechter weten.

Volgens T. Wallaard van de gemeente Lochem biedt het legaat een ruime beoordelingsvrijheid en geeft de mast landelijke dekking voor mobiele telecommunicatie, en dient het daarmee het algemeen belang. ''Bovendien is het buurtcomité geen belanghebbende met betrekking tot het legaat'', aldus Wallaard.

Ingenhoven hield de rechter voor dat de mast volgens hem niet valt te kwalificeren als gebouw, waardoor Lochem - volgens het legaat, dat voorschrijft dat het gemeentebestuur mag oordelen welke gebouwen er mogen verrijzen - niet mag beoordelen of de mast kan worden geplaatst. ''Het gebied is een soort dorpsplein, daar zet je geen UMTS-mast neer'', zei Ingenhoven namens het comité.

De bestuursrechter doet binnen zes weken uitspraak.

Voor het originele artikel zie:
www.destentor.nl/regio/lochem/8464393/Buurt-wil-alsnog-andere-locatie-voor-omstreden-UMTSmast.ece?formmode=thanx&postingId=8468597 .Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie