Eindhoven: Stellingname Groen Links inzake zendmast Croy

vrijdag, 08 april 2011 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: Groen Links Eindhoven 7 april 2011

Onderzoek naar zendmast Croy

Auteur: Hans van Zijl

Onderzoek naar zendmast Croy

De afgelopen tijd zijn er bij ons veel klachten binnengekomen over de UMTS/Digitenne-zendmast op de rand van industrieterrein Croy. Deze klachten richten zich voornamelijk op TV-ontvangst (storing) en gezondheidsklachten (slapeloosheid, hoofdpijn). Met dezelfde regelmaat als klachten verschijnen er rapporten over het al dan niet schadelijk zijn van deze masten en straling.

In theorie zijn er makkelijke oplossingen voor deze klachten mogelijk. Vooral wat storing betreft, zijn klachten vaak met een kabel te herstellen. Die kabels worden dan ook beschikbaar gesteld. Qua gezondheid ligt het wat lastiger. Het is bekend dat UMTS-masten een elektromagnetisch veld veroorzaken. Als dit veld te sterk wordt, kan dat leiden tot opwarming van het lichaam. In theorie komt dat niet voor omdat de normen die zijn opgesteld voor de hoeveelheid straling te laag zijn om dit effect te bereiken. Echter, sommige mensen hebben last van elektrogevoeligheid (mensen krijgen snel last van gezondheidsklachten in de buurt van een elektromagnetisch veld), en voor hen liggen die normen natuurlijk anders.

Op verzoek van Leefbaar Eindhoven werd dit punt geagendeerd voor een commissievergadering. In de voorbereiding daarop is de fractie eerst op zoek gegaan naar informatie rond de normeringen en of daar aan voldaan wordt. En of de klachten die binnenkomen serieus genomen worden. Beiden bleken het geval te zijn. Wederom lijkt er in theorie dus niets aan de hand te zijn.

En dan loopt het tijdens de vergadering toch even anders Er waren erg veel insprekers, waarvan sommige er erg zakelijk en andere juist erg emotioneel. Eigenlijk vroegen alle insprekers de commissie om nog eens heel goed na te denken of dit een situatie is die we willen handhaven. En dan komen de vragen. Hoe zit het nou precies met de hoogte van die straling? Is die overal even hoog en hoe zit het met een belasting van 24 uur per dag? Weten we daar voldoende van? Etcetera.

Nee, we weten er te weinig van. Nou hoeven we geen technische deskundigen op dat gebied te worden, maar als het gaat om gezondheid van mensen moeten wel weer net genoeg weten om te kunnen beoordelen of je zo een risico nu wel of niet mag laten bestaan.

Vandaar dat GroenLinks het mede ondersteunt dat (gestuurd vanuit een kleine werkgroep) er meer informatie boven tafel gehaald gaat worden. Deze werkgroep, waaronder ook bewoners, gaat binnenkort de onderzoeksvragen bepalen.

In de toekomst zullen er ongetwijfeld nog meer zendmasten geplaatst worden. De gemeente heeft daar niet altijd invloed op. Als iemand zijn of haar gebouw beschikbaar stelt om daar een mast op te plaatsen, dan kan de gemeente daar in principe maar weinig tegen doen. Als het aan GroenLinks ligt worden nieuwe masten niet in de buurt van woningen en scholen geplaatst en moeten telecombedrijven zoveel mogelijk met n mast werken zodat er geen onnodige masten worden geplaatst.

Voor het originele artikel zie:
eindhoven.groenlinks.nl/taxonomy/term/90 .

Opm. Stopumts: Het lijkt erop alsof Groen Links zich geheel verlaat op de theorie dat effecten alleen optreden bij verwarming en biologische effecten die optreden onder het niveau waarop het lichaam verwarmt wordt negeert, een mening die op voorlichtingsbijeenkomsten (voor gemeentebestuurders) door het Antennebureau breed uitgemeten wordt. Zie daartoe:
Artikelen/3408 .Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie