Agentschap Telecom en Marktplaats slaan handen ineen in strijd tegen jammers

zondag, 03 april 2011 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: Agentschap Telecom 31 maart 2011

Agentschap Telecom en Marktplaats slaan handen ineen in strijd tegen jammers

Agentschap Telecom is gestart met het opsporen van GSM en GPS jammers die aangeboden worden via Marktplaats. Jammers zijn stoorzenders die het gebruik van een mobiele telefoon en van GPS signalen onmogelijk maken of beperken

Jammers worden veelal aangeboden via internet. Het adverteren, gebruiken en verhandelen van jammers is illegaal.

De afgelopen periode is het aantal klachten van aanbieders van mobiele telefoonnetwerken toegenomen. Steeds meer bedrijven en particulieren ondervinden storing op hun mobiele telefoon als gevolg van jammers.
Ook politie, brandweer en ambulance ondervinden in toenemende mate hinder van jammers. Door de verstorende werking van jammers komt het voor dat hulpdiensten niet meer onderling kunnen communiceren. Dit kan levensgevaarlijke situaties opleveren.

Samenwerking
Het aanbieden van jammers is verboden bij wet en dus ook op Marktplaats. Aangezien dagelijks ruim 300.000 nieuwe advertenties op Marktplaats worden geplaatst, is het voor Marktplaats onmogelijk om deze te controleren op legaliteit. Ook heeft Marktplaats daar de benodigde expertise niet voor. Daarom hebben Agentschap Telecom en Marktplaats de handen ineen geslagen. Treft Agentschap Telecom een advertentie voor bijvoorbeeld GSM of GPS jammers aan op de site, dan meldt het agentschap dit bij Marktplaats. Die verwijdert vervolgens de advertentie op basis van deze melding. De adverteerder ontvangt een bericht hierover en kan voor vragen bij Agentschap Telecom terecht. Bij herhaling vordert Agentschap Telecom de gegevens van de adverteerder voor verder strafrechtelijk onderzoek. Bovendien heeft Marktplaats in samenwerking met Agentschap Telecom een speciale voorlichtingspagina ingericht met informatie over jammers.

Actieve opsporing
Ook met E-Bay is in Europees verband samenwerking op het gebied van opsporing van jammers in voorbereiding. Daarnaast gaat Agentschap Telecom in 2011 actief onderzoek doen naar andere verkoopkanalen van jammers, zoals spyshops en webshops.

Voor het originele bericht zie:
www.antennebureau.nl/actueel/nieuws/2011/agentschap-telecom-en-marktplaats-slaan-handen-ineen-in-strijd-tegen-jammers .Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie