Terschelling: Gemeente onderzoekt uitvallende computers door zendmast. En uitvallende mensen?

zaterdag, 02 april 2011 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: Reformatorisch Dagblad 31 maart 2011

Terschelling onderzoekt uitvallende computers

TERSCHELLING (ANP) De gemeente Terschelling laat onderzoek doen naar een zendmast van KPN aan de westkant van het eiland. De mast zou er de oorzaak van kunnen zijn dat autos niet willen starten en computers plotseling uitvallen, aldus burgemeester Jurrit Visser van Terschelling donderdag.

Volgens Visser en wethouder Teun de Jong zijn er al jaren klachten van mensen die in de buurt van de zendmast wonen. Die vermoeden dat de straling van de mast oorzaak van de storingen is. Om hoeveel klachten het gaat, weet de wethouder niet exact. Meer dan tien, aldus De Jong. De mast is al ouder dan acht jaar, maar heeft de afgelopen jaren steeds meer antennes gekregen.

Het onderzoek zal worden gedaan door een onafhankelijk onderzoeksbureau.

Voor het originele bericht zie:
www.refdag.nl/nieuws/regio/terschelling_onderzoekt_uitvallende_computers_1_543144 .

De ANWB meldt over ditzelfde onderwerp:


Zendmast blokkeert auto's
Oplossing WW: 100 meter verslepen

De KPN-zendmast van West-Terschelling zorgt er met enige regelmaat voor dat auto's die in zijn nabijheid staan, spontaan op slot springen of niet meer willen starten. De eilandbewoners hebben zelf de indruk dat dit alleen bij bepaalde automerken het geval is.
De zendmast van West-Terschelling Foto Studio Eke van Mansvelt

De mast hangt vol met antennes, die niet alleen het GSM-verkeer ondersteunen, maar ook de radioverbinding met booreilanden op de Noordzee. Wethouder volksgezondheid Teun de Jong: ''Die klachten bestaan al jaren. Binnenkort hebben we een bijeenkomst met de bewoners, waarin we vooral hun bezorgdheid weg willen nemen. Maar er zijn mensen die gezondheidsklachten aan deze situatie toeschrijven''.
Geen schade aan auto's

Voor auto's geldt in ieder geval dat ze er geen schade aan overhouden. Peter Heemskerk van de Wegenwacht: ''Het is hetzelfde als wanneer je vroeger bij een beeldbuistelevisie een magneet hield. Daar kreeg de omroepster een heel scheef gezicht van. Maar als je de magneet weer weghaalde, zag ze er ook weer normaal uit. Wij lossen dergelijke klachten op door een auto een honderdtal meters te verslepen, dan doet alles het weer.'' Dat strookt met de ervaringen van een Terschellinger die zo'n beetje onder de mast woont. Als hij de auto zodanig voor zijn huis zet dat er geen zichtlijn van de auto naar de mast is, heeft hij geen problemen, anders wel.

De Wegenwacht kent nog een paar plaatsen in Nederland waar dergelijke verschijnselen optreden. Heemskerk: ''Bijvoorbeeld bij Schiphol. Of in Vlissingen, waar vlak bij de haven een mooi uitzichtpunt is in de onmiddellijke nabijheid van een radarpost voor de scheepvaart.''

Voor het originele bericht zie:
www.anwb.nl/auto/nieuws-en-tips/nieuws-archief,/2011/april/Zendmast-blokkeert-auto-s.html .Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie