Tweede Kamer wil landelijke dekking voor breedband. Vluchten kan niet meer.

donderdag, 24 maart 2011 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: Telecompaper 23 maart 2011

Tweede Kamer wil landelijke dekking voor breedband

Het kabinet komt dit kwartaal met een nota over de Digitale Agenda. De landelijke beschikbaarheid van breedband is daar een onderdeel van. Meerdere partijen in de Tweede Kamer willen concrete maatregelen om in Nederland 100 procent dekking te realiseren voor snel breedband, volgens de gangbare definitie is dat 30 Mbps, 100 Mbps of nog hoger. Daarvoor moeten nog witte gebieden worden ingevuld.

De VVD wil internet in Nederland afmaken, zegt Afke Schaart, fractiespecialist op het gebied van telecom. Dat is ongelofelijk belangrijk voor de concurrentiepositie van Nederland. Er zijn nog 180.000 huishoudens die geen toegang hebben tot snel breedband. De Europese Commissie heeft voor vorig jaar en dit jaar geld uit structuurfondsen beschikbaar gesteld voor aanleg, en het is niet de bedoeling dat dat op de plank blijft liggen, zegt Schaart. Meerdere provincies en gemeenten willen breedband inzetten als middel om krimpregios en het landelijk gebied op te waarderen en vitaal te houden.

De PvdA wil kijken of de Universele Dienst kan worden uitgebreid met toegang tot breedband. Telecomwoordvoerder Martijn van Dam noemt Zweden als voorbeeld, waar een van de licenties in de 800 MHz band voor mobiel internet is voorzien van een landelijke uitrolverplichting. Zweden en Finland verschillen weliswaar van Nederland, maar Van Dam denkt dat er ook in Nederland postcodes zijn waar zelfs de uitrol van n zon breedbandnetwerk niet uit kan zonder de universele dienst. De ambitie van 100 Mbps noemt hij echt niet te hoog.

Naar verwachting debatteert de Tweede Kamer in april over de Digitale Agenda en de wijzigingen in de Nederlandse wetgeving, die voortkomen uit het kader van de Europese Commissie.

Voor het originele artikel zie:
www.telecompaper.com/nieuws/tweede-kamer-wil-landelijke-dekking-voor-breedband .Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie