Hilversum: Alle opties voor plaatsing UMTS zendmast in Hilversumse Meent nog open. (Twee berichten).

woensdag, 16 maart 2011 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: De Gooi en Eembode 15 maart 2011

Alle opties voor plaatsing UMTS zendmast in Hilversumse Meent nog open

Van Osch nam maandagavond 134 handtekeningen in ontvangst.

HILVERSUM - Teleurstelling overheerste maandagavond bij de vertegenwoordigers van belangengroep Hilversumse Meent Stralingsvrij. Na een ruim drie uur durende bijeenkomst in het raadhuis zijn alle opties voor een mogelijke locatie van de UMTS zendmast van KPN weer open.

'Dit is niet wat ik had willen horen', zegt voorman van de belangengroep Gerrit Jansen. 'De optie voor de bouw van de mast naast de school had moeten vervallen. Nu alle opties open zijn, heerst toch de angst dat we uiteindelijk weer uitkomen bij de plek naast de school. En dat terwijl die straling echt schadelijk is.'

Of dat laatste op de lange termijn ook daadwerkelijk zo is, bleef ook na drie uur discussiëren onduidelijk. Vertegenwoordigers van KPN - dat de mast wil plaatsen omdat het mobiel bereik van klanten in de Meent ver beneden peil is - gaven aan dat het bedrijf zich keurig aan de wetten van de Rijksoverheid houdt. Tegelijkertijd gaven zij echter geen garanties dat ouders van kleine kinderen zich geen zorgen hoeven te maken.

Jin Hoeksema en Eric Mencke van KPN gaven tijdens de bijeenkomst aan dat plaatsing van de zendmast in het centrum (dus bij de school en onder meer ook bij een kinderopvangcentrum) voor het mobiele bereik de beste optie is. Ook plaatsing bij het Mierenmeent is een optie, maar dan dient de mast in plaats van 27 direct veertig meter hoog te zijn. Vele opties waren volgens KPN bekeken, maar de suggestie vanuit het publiek om eens te kijken naar plaatsing van een mast het Spiegel in Bussum en diezelfde Mierenmeent was voor alle experts nieuw.

Voor verantwoordelijk wethouder Frans van Osch, die namens de drie basisscholen 134 handtekeningen ontving tegen plaatsing van de zendmast naast hun gebouw, was de combinatie Mierenmeent/Spiegel reden om nog eens goed alle mogelijkheden te bestuderen. 'Ik houd van puzzelen, maar we moeten niet blijven puzzelen. Tempo maken is de bedoeling, het heeft nu veel te lang geduurd.' De VVD'er wil daarom al voor de zomer definitief hebben waar de zendmast komt te staan. Dit najaar moet die mast er, na drie jaar discussiëren, staan. Waar blijft de grote vraag.

Voor het originele artikel zie:
www.echo.nl/ge-hi/buurt/redactie/1144803/alle.opties.voor.plaatsing.umts.zendmast.in.hilversumse.meent.nog.open/?utm_campaign=rss&utm_source=rss&utm_medium=rss .


------------------------------------

Bron: SP Hilversum 13 maart 2011

UMTS in de Meent - 5

UMTS Mast
Sinds begin vorig jaar (2010) is er onrust in de Hilversumse Meent vanwege een aanvraag voor de bouw van een hoge zendmast naast de Sportzaal De Meent in het gelijknamige winkelcentrum. Buurtbewoners voerden al verschillende malen actie tegen een zendmast in de nabijheid van scholen in de Meent (Sterrenwachter, Ichtus, Gooise Daltonschool en kinderopvang De Bijenkolonie).

SP motie tegen plaatsing zendmast aangenomen
Door alle onrust buitelden politieke partijen over elkaar heen en vertelden de bewoners tijdens een bijeenkomst vorig jaar dat als er iets gedaan kon worden om de mast niet naast de scholen geplaatst te krijgen dit zeker bespreekbaar was!
Op initiatief van de SP werd in april 2010 door nagenoeg alle partijen akkoord gegaan met een motie die moet leiden tot een grondig onderzoek naar onder andere alternatieven en fatsoenlijk overleg met gemeenteraadsleden en bewoners en wellicht tot een andere locatie voor de zendmast.

Opmerkelijke noot is dat gedurende de gemeenteraadsverkiezingen, in 2010, het onderwerp controversieel verklaard werd omdat niemand zijn vingers wilde branden aan dit onderwerp en dat het beloofde gemeentelijk beleid voor de plaatsing van telefoonmasten is tot op heden uitgebleven.

Fatsoenlijk overleggen met bewoners?
De gemeente beloofde alles goed te onderzoeken en nog eens met de bewoners om tafel te gaan zitten. Maar veel gedoe en beloften later was de verbazing groot toen eind vorig jaar het college een besluit naar buiten bracht, zonder overleg met de raad en buurtbewoners, dat de zendmast geplaatst zou worden en wel op de eerder beoogde plek. Dat kon natuurlijk niet zomaar! Onder druk van gemeenteraad en bewoners trok de wethouder het voorstel in. Er moest een nieuwe informatiebijeenkomst komen.

Informatieavond
Die informatieavond is morgenavond, 14 maart 19.30 in het Raadhuis van Hilversum en wij zullen er zijn om te horen welke argumenten het Hilversums college heeft om de zendmast toch naast de scholen te plaatsen. Wij zijn vooral ook benieuwd wat andere partijen nu gaan zeggen.
Eerder was alles bespreekbaar en mogelijk maar ja dat was vóór de verkiezingen.

Standpunt SP
Ons standpunt blijft ongewijzigd. De SP Hilversum heeft als standpunt dat vanwege de onzekerheid over de schadelijke gevolgen van blootstelling aan elektromagnetische straling het beter is voorzichtig te zijn met toepassing ervan. Wij vinden dat de plaatsing van zendmasten vermeden dient te worden op kwetsbare plaatsen als scholen, zorginstellingen en plekken waar veel mensen langdurig aanwezig zijn. En in De Meent zijn best andere plekken te vinden waar de mast wel kan.

Voor het originele bericht zie:
hilversum.sp.nl/fractie/20110313_umts_in_de_meent.shtml .Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie