Gsm-zendmasten worden piepklein, nog gemakkelijker te verstoppen voor heimelijke bestraling.

dinsdag, 08 maart 2011 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: ZD net 9 febr. 2011

Gsm-zendmasten worden piepklein: Vijf bij vijf centimeter

Auteur: Jan Custers

Alcatel-Lucent ontwikkelt een microversie van de huidige gsm-masten en basisstations.

Alcatel-Lucent, de expert in telecominfrastructuur, ontwikkelt minuscule gsm-zendstations die aanzienlijk goedkoper en zuiniger zijn dan de bestaande zendmasten.

De lightRadio, zo heet de nieuwe architectuur, combineert de antennes voor 2G-, 3G- en LTE-verbindingen en het basisstation in een hoogtechnologische kubus van amper vijf bij vijf centimeter.

Basisstation en zendmast in één
De huidige netwerken voor mobiele telefonie vereisen grote en energieverslindende zendmasten voor de antennes en een apart basisstation aan de voet van elke mast voor de aansturing.

Bij de lightRadio-stations worden de componenten van de traditionele basisstations samengebald in een system-on-a-chip (SoC). Bijkomend voordeel daarvan is dat veranderen van technologie voortaan mogelijk is met een software-update. Dat meldt CNet.

Helft minder kosten
De eerste prototypes moeten volgende maand klaar zijn, en in de tweede helft van het jaar volgen er veldtesten. Alcatel-Lucent gelooft dat mobiele operatoren hun kosten voor het opzetten en onderhouden van een nieuw zendstation met de helft kunnen drukken.

Bovendien kunnen de gsm-masten vervangen worden door meerdere onopvallende lightRadio-stations. “Die kunnen we aan de bestaande breedbandinfrastructuur linken en zijn dus vrijwel overal inzetbaar”, aldus Wim Sweldens, de Belg aan het hoofd van de Wireless Division van Alcatel-Lucent, tijdens een persconferentie.

Voor het originele artikel zie:
www.zdnet.be/news/124973/gsm-zendmasten-worden-piepklein/ .

Meer technische informatie over deze zenders vindt u op:
www.alcatel-lucent.com/features/light_radio/index.html .Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie