Gsm-zendmasten worden piepklein, nog gemakkelijker te verstoppen voor heimelijke bestraling.

dinsdag, 08 maart 2011 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: ZD net 9 febr. 2011

Gsm-zendmasten worden piepklein: Vijf bij vijf centimeter

Auteur: Jan Custers

Alcatel-Lucent ontwikkelt een microversie van de huidige gsm-masten en basisstations.

Alcatel-Lucent, de expert in telecominfrastructuur, ontwikkelt minuscule gsm-zendstations die aanzienlijk goedkoper en zuiniger zijn dan de bestaande zendmasten.

De lightRadio, zo heet de nieuwe architectuur, combineert de antennes voor 2G-, 3G- en LTE-verbindingen en het basisstation in een hoogtechnologische kubus van amper vijf bij vijf centimeter.

Basisstation en zendmast in n
De huidige netwerken voor mobiele telefonie vereisen grote en energieverslindende zendmasten voor de antennes en een apart basisstation aan de voet van elke mast voor de aansturing.

Bij de lightRadio-stations worden de componenten van de traditionele basisstations samengebald in een system-on-a-chip (SoC). Bijkomend voordeel daarvan is dat veranderen van technologie voortaan mogelijk is met een software-update. Dat meldt CNet.

Helft minder kosten
De eerste prototypes moeten volgende maand klaar zijn, en in de tweede helft van het jaar volgen er veldtesten. Alcatel-Lucent gelooft dat mobiele operatoren hun kosten voor het opzetten en onderhouden van een nieuw zendstation met de helft kunnen drukken.

Bovendien kunnen de gsm-masten vervangen worden door meerdere onopvallende lightRadio-stations. Die kunnen we aan de bestaande breedbandinfrastructuur linken en zijn dus vrijwel overal inzetbaar, aldus Wim Sweldens, de Belg aan het hoofd van de Wireless Division van Alcatel-Lucent, tijdens een persconferentie.

Voor het originele artikel zie:
www.zdnet.be/news/124973/gsm-zendmasten-worden-piepklein/ .

Meer technische informatie over deze zenders vindt u op:
www.alcatel-lucent.com/features/light_radio/index.html .Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie