Zelfs Elsevier wordt wakker (gehouden): 'GSM en laptop verstoren nachtrust'

maandag, 07 maart 2011 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: Elsevier 7 maart 2011 * Home >

'GSM en laptop verstoren nachtrust'

Auteur: Elmar Rekers / Digital Life

Televisiekijken en het gebruiken van een laptop vlak voor het slapengaan zorgt in veel gevallen voor een verstoorde nachtrust. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek van de Harvard Medical School.

Kunstmatig licht belemmert het vrijkomen van slaaphormoon melatonine.

De onderzoekers stellen dat het kunstmatige licht van een laptop of televisie het lichaam alert maakt, waardoor het vrijkomen van het slaaphormoon melatonine wordt tegengehouden. Daarnaast zorgen binnenkomende sms’jes en e-mails op een gsm er volgens hen voor dat veel mensen tijdens de slaap worden gestoord.

'De gsm's en computers die ons leven productiever en aangenamer maken, kunnen zo worden misbruikt dat we niet genoeg slapen. Miljoenen Amerikanen functioneren daardoor slecht de volgende dag', aldus Russell Rosenberg, vicevoorzitter van de Amerikaanse National Sleep Foundation.

Games spelen
95 procent van alle proefpersonen gaf aan dat ze in het uur voor het slapengaan nog gebruik maakten van elektronica. Bij mensen boven de 45 jaar is dit voornamelijk de televisie, en jongeren geven aan regelmatig nog een computergame te spelen voor ze hun bed in duiken. Twee derde van alle proefpersonen gaf aan te weinig slaap te krijgen.

Uit het onderzoek blijkt dat vooral in de leeftijdscategorie 13 tot 18 jaar slaaptekort een groot probleem is. 22 procent geeft namelijk aan overdag slaperig te zijn. In de groep 46 tot 64-jarigen is dit 9 procent. Experts adviseren tieners 9 uur en 15 minuten te slapen, en volwassenen zouden doordeweeks 7 uur en 26 minuten in dromenland moeten zijn.

Voor het originele artikel zie:
www.elsevier.nl/web/Nieuws/Internet-Gadgets/291224/GSM-en-laptop-verstoren-nachtrust.htm?rss=true .Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie