Alkmaar: College goochelt met emissienormen en is dol op straling.

donderdag, 03 maart 2011 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: NHD 2 maart 2011

Umts-masten mogelijk toch op gemeentepand.

Alkmaar stapt mogelijk af van het beleid dat op grond en gebouwen van de gemeente geen umts-masten worden geplaatst. Zo’n heroverweging is nodig omdat het umts-netwerk in Alkmaar dringend aan verbetering toe is.

Dat blijkt uit het antwoord van het Alkmaarse college van burgemeester en wethouders op vragen van D66-raadslid Jozeph van Wolferen.

Umts-masten worden niet alleen gebruikt voor mobiele telefonie en internet, maar ook voor mobiel data- en betalingsverkeer. Door het toenemend gebruik daarvan moet ook het vermogen van de apparatuur opgeschroefd worden. In Alkmaar worden in 2013 nieuwe masten geplaatst om aan die toenemende vraag te voldoen.

Bezwaarmakers wijzen op de nadelige effecten van straling op de volksgezondheid. Dat was eerder ook de reden voor de gemeente om op eigen grond en gebouwen geen umts-masten toe te staan.

Het college heroverweegt dat standpunt, met de aantekening dat de hedendaagse stralingsnormen streng zijn en er dus geen sprake is van onaanvaardbare risico’s voor de volksgezondheid. Een fijnmaziger netwerk kan oplossing bieden, zegt het college. Dat geeft minder straling, maar er zijn wel meer masten nodig.

Voor het originele bericht zie:
www.noordhollandsdagblad.nl/nieuws/stadstreek/alkmaar/article6670121.ece/Umts-masten-mogelijk-toch-op-gemeentepand- .

Opm. Stopumts:
Een fijnmaziger netwerk kan oplossing bieden, zegt het college. Dat geeft minder straling, maar er zijn wel meer masten nodig. Dat klopt, maar dan moet wel eerst de stralingsnorm onmiddellijk honderdvoudig verlaagd worden naar 0,6 V/m en wellicht in de toekomst zelfs duizendvoudig verlaagd naar 0,06 V/m. (Bio-Initiative report en Bouwbiologische norm).Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie