Reformatorisch Dagblad: „Boom ziek door zendmast”

zaterdag, 19 februari 2011 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: Wetenschapsredactie Reformatorisch Dagblad 19 febr. 2011

„Boom ziek door zendmast”

BAARN – Bomen met vreemde vlekken, verkleuringen, bloedingen, bastknobbels en afsterving van weefsel, zonder duidelijke biologische oorzaak.

Uit een eerste laboratoriumonderzoek door Wageningen Universiteit blijkt dat elektromagnetische straling van onder meer zendmasten en antennes voor mobiele telefonie mogelijk negatieve effecten heeft op de gezondheid van bomen. De gemeente Alphen aan den Rijn en de universiteit wijdden er vrijdag in Baarn een symposium aan.

In Alphen aan den Rijn werden vijf jaar geleden vreemde knobbels aan de bast van diverse boomsoorten ontdekt. Toen werd al een verband tussen de aantastingen en de aanwezigheid van elektromagnetische velden vermoed.

Om daarin helderheid te verschaffen, deed de Wageningen Universiteit de afgelopen jaren onderzoek naar de toen de uitzonderlijke aantastingen van de bomen.

Bladeren van de es op 50 centimeter afstand van een stralingsbron –zogeheten wifi acces point voor draadloos internet– kregen in het laboratorium na een paar maanden een metaalglansuiterlijk, verdroogden en stierven vervolgens af.

Dat maakten de onderzoekers onder leiding van plantencelbioloog André van Lammeren eind vorig jaar bekend. Ze troffen deze effecten aan bij verschillenden typen stralingsbronnen en meerdere boomsoorten.

Inmiddels laat zo’n 20 procent van de Nederlandse bomen onverklaarde aantastingen zien. Bovendien doen deze gezondheidsproblemen zich ook internationaal voor bij bomen.

De centrale vraag op het symposium was: wat zijn mogelijke biologische effecten van straling op levende cellen?

De organisator van het symposium vreest dat wanneer de straling negatieve gevolgen heeft voor de gezondheid van planten en bomen, mensen en dieren er mogelijk ook last van ondervinden.

Voor het originele artikel zie:
www.refdag.nl/nieuws/binnenland/boom_ziek_door_zendmast_1_535242 .Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie