Asten: Weerstand tegen UMTS-mast.

dinsdag, 18 januari 2011 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: Eindhovens Dagblad 18 jan. 2011

Weerstand tegen UMTS-mast in Asten

Auteur: Koen Chatrou.

ASTEN - Er is onder enkele buurtbewoners onrust ontstaan over de mogelijke plaatsing van een antenne-zendmast door KPN op de hoek van de Heesakkerweg met de Polderweg in Asten-Zuid.

Dat bleek maandag tijdens een informatieavond in het gemeentehuis in Asten. Het gaat om een zogenaamde UMTS-mast. Het UMTS-netwerk moet in januari 2013 het gsm-netwerk vervangen om de toegenomen hoeveelheid dataverkeer te kunnen verwerken. Om mogelijke onrust bij bewoners weg te nemen werd een informatieavond georganiseerd. In plaats van het wegnemen van die onrust, nam deze naarmate de avond vorderde alleen maar toe. Daar konden de presentaties van zowel het Nationaal Antennebureau als KPN en de gemeente weinig tot niets aan veranderen.

De 15 buurtbewoners maakten zich vooral druk om het mogelijke gezondheidsgevaar. Mede door het ontbreken van onderzoek op de lange termijn zijn zij bang dat de hoeveelheid straling negatieve gevolgen kan hebben voor hun eigen gezondheid en van hun nageslacht.

De gemeente Asten is echter alleen verantwoordelijk voor de locatie van de mast en niet voor de antennes. ''Om bezwaar te maken tegen het mogelijke stralingsgevaar moet u bij de minister zijn.'' Deze conclusie zorgde voor veel verontwaardigde reacties uit de zaal. ''Wat heeft het dan voor zin om hier naartoe te komen?'', aldus één van de buurtbewoners. Een andere buurtbewoonster vroeg zich af waarom Asten maar liefst zes antennes nodig heeft terwijl er in Someren maar twee staan. De reactie van de KPN-woordvoerder dat er in Asten-Zuid onvoldoende dekking is, nam de onvrede niet weg.

Voordat de mast met antennes daadwerkelijk geplaatst wordt, krijgen de inwoners de kans om bezwaar te maken. ''En dat zullen we ook zeker doen.'' Sinds begin 2009 is KPN op zoek naar een geschikte locatie voor het oprichten van een zendmast, zodat ook in Asten-Zuid mobiele bereikbaarheid en capaciteit kan worden gegarandeerd. Op dit moment telt Nederland ruim 20 miljoen mobiele telefoonaansluitingen. Een kleine 23.000 antenne-installaties zorgt ervoor dat al het dataverkeer verwerkt wordt.

Voor het originele bericht zie:
www.ed.nl/regio/deurne-asten-someren/7988702/Weerstand-tegen-UMTS-mast-in-Asten.ece .Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie