Haaksbergen: Zendmast Bonifatiuskerk lijkt van de baan. Gemeente tegen.

vrijdag, 14 januari 2011 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: De Twentsche Courant / Tubantia 13 jan. 2010

Zendmast Bonifatius lijkt van de baan

HAAKSBERGEN - De kans dat er een UMTS-mast op de toren van de Bonifatiuskerk aan de Veldmaterstraat komt is bijna nihil. De gemeente wil geen medewerking verlenen aan de plaatsing. KPN, die de mast er wil neerzetten, heeft die medewerking nodig. Omdat het gebouw een monument is gelden speciale regels. Het college zal een aanvraag van KPN voor die locatie zo goed als zeker weigeren.

Met die mededeling kwam wethouder Marcel Diepenmaat woensdagavond in de commissievergadering ruimte en milieu. Op de agenda stond het onderwerp. Hij deed zijn uitspraken voorafgaand aan de behandeling.

Meerdere sprekers hadden zich gemeld om lucht te geven aan hun ideeën over het voornemen. Zo ook Nico Costeris, via Veldmaat tegen Straling, een van de gangmakers in het verzet tegen de mast. Hij besloot gewoon zijn betoog te houden ondanks het nieuws. Costeris richtte zich met name op gezondheidsrisico’s. Het Zwitsers onderzoek waarop toelating van antennemasten, zoals in De Greune, is gebaseerd, deugt volgens Costeris totaal niet. Hij wees de commissieleden op andere rapporten en publicaties waarin gesteld wordt dat UMTS-straling wel schadelijk zou kunnen zijn. Ook Constance van Wolferen, die namens een groep verontruste ouders sprak, benadrukte de gezondheidsgevaren en dan met name voor kinderen. Zij vertegenwoordigt verontruste ouders van de montessorischool. Ook het bestuur van die school had zich aangemeld om in te spreken. Directeur Martin Vis hield het kort: hij bedankte Diepenmaat voor diens inspanningen.

Paul Baakman die het woord voerde namens enkele verontruste ouders wees in zijn verhaal op enkele gevoelige punten. Bewoners die inzage hadden willen hebben in stukken hadden hun namen moeten opgeven. Ook had Maria Overbeek van Veldmaat tegen Straling moeten betalen voor inzage. Dat juist voor net niet de goede stukken.

Vanuit de commissie kreeg Diepenmaat daarover kritische opmerkingen. De betaling gold de kopieën van stukken, vermoedde hij. „Elders moet je daar ook voor betalen.” Maar in dat geval (niet bedoelde stukken) had er misschien over gesproken moeten worden.

Dat bewoners hun namen moeten geven voor inzage was voor hem nieuw. De commissie krijgt daar nadere informatie over. Hij bevestigde een opmerking van LH dat een gemeenteambtenaar zelf bij KPN de kerk had aangedragen als locatie. Hij had dat net ’s middags gehoord, zei hij. „Een gotspe, het is goed voor die ambtenaar dat zij hier niet meer werkt.”

Voor het originele bericht zie:
www.tctubantia.nl/regio/enschede-haaksbergen/7962430/Zendmast-Bonifatius-lijkt-van-de-baan.ece .Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie