Alkmaar (2): UMTS-mast blijft onrust uitzenden.

donderdag, 13 januari 2011 - Categorie: Berichten Nederland

Gerelateerd artikel: Berichten%20Nederland/5359

Bron: Alkmaars weekblad 13 jan. 2010

UMTS-mast zendt onrust uit

'Uit Duits wetenschappelijk onderzoek blijkt dat deze stralingssoort kankerverwekkend is, de immuniteit aantast en de hersencapaciteit reduceert.'

ALKMAAR - Bewoners van het Emmakwartier eisen van Woonwaard en T-Mobile dat de 'illegaal' geplaatste UMTS-mast in de wijk zo spoedig mogelijk wordt verwijderd. Maria van Bockhove is één van de bewoonsters van het appartementencomplex aan de Emmastraat, waar de mast op het dak is geplaatst. 'Naast het feit dat de hooggepulste elektromagnetische straling schadelijk is, zijn we vooral boos dat bewoners pas achteraf op de hoogte zijn gesteld.' Middels een handtekeningenactie wordt de noodklok bij de gemeenteraad geluid.

'Onder het mom van een aanpassing zijn we voor een voldongen feit gesteld', vertelt Van Bockhove. Volgens haar zijn de bewoners van het appartementencomplex aan de Emmastraat - waar hoofdzakelijk ouderen wonen - zes dagen van tevoren verwittigd dat de UMTS-mast zou worden uitgebreid. Deze zender is geschikt gemaakt voor het doorseinen van internet voor mobiele telefonie. Van Bockhove is laaiend. 'Hoezo aanpassing? T-Mobile heeft een hele nieuwe installatie zonder enig overleg met ons geplaatst.' Volgens haar heeft Woonwaard met deze listige truc opzettelijk het instemmingsrecht van de direct omwonenden omzeild.

Naast onvrede over de handelwijze van de woningbouwcorporatie, maken de bewoners van het Emmakwartier zich grote zorgen over hun gezondheid. Van Bockhove zegt heilig overtuigd te zijn dat mensen in een straal van driehonderd meter ernstig gevaar lopen door de hoge dosis straling. 'In de radius rond de stralingsbron bevinden zich maar liefst drie scholen', benadrukt de klokkenluidster. 'Uit Duits wetenschappelijk onderzoek blijkt dat deze stralingssoort kankerverwekkend is, de immuniteit aantast en de hersencapaciteit reduceert.' Volgens haar heeft één van de oudere bewoonsters van het wooncomplex sinds de 'aanpassing' van de UMTS-mast zelfs last van onophoudelijke oorsuizingen.

Een buurvrouw die anoniem wenst te blijven en direct naast het 'stralende' appartementencomplex woont, zegt nergens last vast te hebben en prima te slapen. 'We klagen wel, maar hebben allemaal een mobiele telefoon.' Van Bockhove: 'Het gevaar is juist dat die straling sluipend zijn werk doet. De meeste mensen merken niks tot het kwaad is geschied.' De anonieme buurvrouw: 'Het is me overigens ook opgevallen dat de bomen in de Emmastraat langzaam doodgaan sinds ze die eerste UMTS-mast twee jaar geleden hebben geplaatst.'

'De informatiebijeenkomst die Woonwaard had belegd, is door de buurtbewoners collectief genegeerd', aldus Van Bockhove. Voor haar is dit mosterd na de maaltijd, omdat bewoners vooraf middels het instemmingsrecht betrokken hadden moeten worden. 'Zeer waarschijnlijk hadden we te horen gekregen dat die straling totaal ongevaarlijk is.' De verzamelde handtekeningen worden aangeboden aan het college, dat 13 januari tijdens de openbare raadsvergadering antwoordt.

Voor het originele artikel zie:
www.echo.nl/aw-aw/buurt/redactie/1118466/umts.mast.zendt.onrust.uit/?utm_campaign=rss&utm_source=rss&utm_medium=rss .

Opm. Stopumts:
Wat volgt er na de bomen in de Emmastraat?
Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie