College deelt zorg zendmasten, Prov. Zeeuwse Courant

donderdag, 25 augustus 2005 - Categorie: Berichten Nederland

Gemeente wacht onderzoek Gezondheidsraad naar straling af
College deelt zorg zendmasten
www.pzc.nl/regioportal/PZC/1,1478,1617-SchouwenDuiv__2843129_,00.html

door Ali Pankow

ZIERIKZEE - Het dagelijks gemeentebestuur van Schouwen-Duiveland deelt de zorg over de negatieve effecten van zogeheten umts-masten op de volksgezondheid, maar zegt op basis van de thans beschikbare gegevens en geldende regels daar (nog) niet daadwerkelijk tegen te kunnen optreden.


Volgens wethouder G. Houtekamer van Volksgezondheid kan daar verandering in komen zodra er in de loop van september of oktober een vervolgrapport uitkomt van de Gezondheidsraad. „Als daaruit blijkt dat de straling van umts-masten inderdaad schadelijk is, zal dit een landelijk probleem worden en willen wij gaan optreden tegen deze antennes op Schouwen-Duiveland“, aldus Houtekamer.

Vragen

Hij reageert hiermee op vragen van de eenmansfractie Lijst Raats in de Schouwen-Duivelandse gemeenteraad. Umts- masten worden gebruikt om te internetten via de mobiele telefoon en om bewegende beelden met geluid te verzenden.

Fractievoorzitter R. Raats kant zich zowel tegen umts- als tegen de inmiddels traditionelere gsm-zendmasten in bewoonde gebieden. Zo zou hij graag zien dat de gsm-mast op het dak van zorgcentrum Borrendamme in Zierikzee wordt verwijderd. „Deze dingen behoren niet middenin een woonwijk met ouderen, een basisschool en scholengemeenschap Pontes binnen een straal van driehonderd meter te staan“, vindt het gemeenteraadslid.

Houtekamer zegt die zorg zeer serieus te nemen. „Het is mij bekend dat umts-masten een 23 maal hoger stralingseffect hebben dan gewone gsm-masten en het is mij bekend dat ze een groot ’fun-gehalte’ hebben, maar aan de andere kant zijn ze ook van belang voor het communicatieproject C2000 van instanties als brandweer, politie, ambulances. Ziekenhuizen verzenden bijvoorbeeld ook hun röntgenfoto’s via umts“, zegt de wethouder.

Kleiner

Volgens hem zou het toestaan van umts-masten derhalve een gedegen afweging vergen. Overigens is dat op dit moment niet aan de orde. Houtekamer geeft aan dat de gemeente nauwelijks invloed kan uitoefenen op de plaatsing van deze antennes. De meeste umts-masten zijn met een lengte van 1,20 meter veel kleiner dan een gsm-antenne en mogen zonder vergunning worden bevestigd. „Op dit moment kunnen er dus al umts-antennes in bestaande masten hangen. Maar als college hebben we daar geen zicht op“, zegt de wethouder.

Alleen bij gebruik van objecten in eigendom bij de gemeente zou de plaatsing van een zendmast geweigerd kunnen worden. Het beleid van het gemeentebestuur is nu dat alleen masten op bedrijventerreinen of andere percelen buiten het woongebied geplaatst mogen worden. Hier en daar wordt echter een uitzondering toegestaan indien de afstand buiten de bewoning te ver zou worden en er geen bereik in de kern zou zijn.

Als wethouder van Gezondheidszorg conformeert Houtekamer zich aan het beleid van de Europese Commissie, de Gezondheidsraad en het ministerie. Die onderschrijven nu nog de opvatting dat er alleen schade kan zijn als iemand dichter dan drie meter voor een antenne staat. Volgens Houtekamer hangt dus veel af van het binnenkort te verwachten nieuwe rapport van de Gezondheidsraad of dit standpunt gehandhaafd moet blijven.



Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie