AD, NRC en RD: Mysterieuze massale vissterfte, vogelsterfte op verschillende plaatsen in de wereld.

donderdag, 06 januari 2011 - Categorie: Berichten Nederland

Bronnen: Algemeen Dagblad en Reformatorisch Dagblad 6 Jan. 2010

Mysterieuze massale vissterfte op drie plaatsen

CHESAPEAKE BAY - Terwijl er nog koortsachtig wordt gezocht naar de oorzaak van duizenden vogels die dood uit de lucht vielen in Arkansas, Lousiana en Zweden, presenteert de natuur een nieuw raadsel: massale vissterfte in Brazilië, Nieuw-Zeeland en de VS. Ondertussen blijkt dat er ook in Kentucky enkele dagen geleden een duizenden dode vogels uit de lucht vielen.
In de Chesapeake Bay in Maryland aan de Oostkust van de Verenigde Staten zijn minstens twee miljoen dode vissen boven komen drijven. Waarom is vooralsnog een raadsel. Maryland Department of the Environment-woordvoerder Dawn Stoltzfus heeft het over ''cold-water stress'' als een mogelijke oorzaak, maar geeft toe dat dat voorlopig een gok is.

Brazilië en Nieuw-Zeeland
Aan de kust van de Braziliaanse regio Parana spoelde ook al zeker 100 ton sardienen, baars en meerval aan. Ook daar is het raden naar de oorzaak. En de stranden van het Nieuw-Zeelandse schiereiland Coromandel werden overspoeld met snappers, waarvan er veel zijn die om één of andere reden hun ogen kwijt zijn. Het Nieuw-Zeelandse Department of Conservation houdt het voorlopig op ''waarschijnlijk verhongerd'', maar ook hiervoor is geen echte sluitende verklaring.

Augustus
Die kan overigens nog een poosje op zich laten wachten. In augustus spoelden in één week op twee plaatsen aan de Amerikaanse Oostkust die bijna 300 kilometer uit elkaar liggen (Fairhaven in Massachusetts en New Jersey Beach) ook miljoenen dode vissen aan. Het Department of Environmental Protection zoekt al maanden naar de oorzaak, maar heeft nog steeds geen waterdichte oorzaak gevonden. Datzelfde geldt voor een ander mysrerieus fenomeeen: de meeuwen blijven om één of andere reden ver weg van de dode vissen.

Nog meer dode vogels
Enkele dagen geleden werd bekend dat bij het plaatsje Beebe in de Amerikaanse staat Arkansas door nog onbekende oorzaak duizenden vogels dood uit de lucht vielen. Zo'n 200 kilometer verderop werden honderdduizenden dode vissen aangetroffen in de rivier Arkansas. Het ging vooral om zoetwaterbaarzen in de omgeving van de plaats Ozark, wat volgens de autoriteiten aangeeft dat het niet om vervuiling gaat. Dan zouden alle vissen in dat gebied zijn getroffen.

Ook in de buurt van Baton Rouge (Louisiana), 500 kilometer van Beebe, vielen ongeveer 500 vogels uit de lucht. En gisteren werden tussen de 50 en 100 dode kauwen dood op straat aangetroffen in het Zweedse stadje Falkoping. Ondertussen blijken ook in Kentucky honderden vogels dood uit de lucht te zijn gevallen begin deze week.

Virus?
Er zijn verschillende verklaringen geopperd voor de dode vogels: stress door nieuwjaarsvuurwerk (Arkansas en Zweden), de kou (Zweden), tegen hoogspanningsdraden gevlogen (Lousiana). Volgens Dan Cristol, biologieprofessor en mede-oprichter van het Institute for Integrative Bird Behavior Studies aan de befaamde William & Mary-universiteit, kloppen geen van al die verklaringen. De hoogspanningsdraden doet hij af als een fabeltje want vogels hebben al lang geleerd die te vermijden. Bovendien bleek slechts een klein deel van de dode vogels in Lousiana tekenen te vertonen die daarop kunnen wijzen. Ook het vuurwerk lijkt hem geen reden. ''Tenzij iemand zo'n roost met vuurpijlen gaat bestoken en de vogels letterlijk zou opblazen''. Wat dan wel? Cristol sluit een virus niet uit.

Voor het originele artikel zie:
www.ad.nl/ad/nl/1000/Nieuws/article/detail/561745/2011/01/06/Mysterieuze-massale-vissterfte-op-drie-plaatsen.dhtml .

Voor de berichtgeving van het Reformatorisch Dagblad over massale vogelsterfte in de Verenigde Staten en Zweden zie:

Bij deze www.refdag.nl/nieuws/buitenland/ook_mysterieuze_vogelsterfte_in_zweden_1_525803 .

www.refdag.nl/nieuws/buitenland/ook_mysterieuze_vogelsterfte_in_zweden_1_525803 .

Ook de NRC bericht over het fenomeen:
www.nrc.nl/nieuws/2011/01/06/na-duizenden-dode-vogels-nu-miljoenen-vissen-dood/ .Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie